800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
Home Hypotheek oversluiten

Wanneer sluit je een hypotheek over?

Met een hypotheek los je je aangekochte woning beetje bij beetje af door elke maand een vast bedrag te betalen. Voor je effectief een woning aankoopt, loont het daarom de moeite om op zoek te gaan naar een hypotheek die bij je budget past.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je je hypotheekcontract wilt aanpassen of van verstrekker wilt veranderen. Bijvoorbeeld omdat je een lagere rente wilt betalen of omdat de voorwaarden van je huidige contract niet langer aan je verwachtingen voldoen.

In dergelijke gevallen is je hypotheek oversluiten een goed idee. Wat is dat nu precies, een hypotheek oversluiten en wat komt er zoal bij kijken? Lees snel verder voor antwoorden op al je vragen.

Wat is een hypotheek oversluiten?

Een hypotheek oversluiten houdt in dat je je huidige, lopende rentecontract beëindigt en meteen overstapt naar een contract met een lagere rente. Bij het afsluiten van een hypotheek is het immers zo dat je altijd een looptijd kiest om de gehanteerde rente vast te zetten. Vaak gaat het om een contractduur van 10 jaar of meer.

De kans bestaat echter dat de hypotheekrente voor nieuw afgesloten hypotheken gedurende deze looptijd verandert, waardoor je huidige hypotheek niet meer de beste oplossing is vanuit financieel oogpunt. In dat geval is het oversluiten van je lopende hypotheek naar een contract met een lagere rente vast en zeker een goed idee.

hypotheek afsluiten? Neem contact met ons op!

Hoe sluit je een hypotheek over?

De eerste stap om je lopende hypotheek over te sluiten, is contact opnemen met je hypotheekadviseur. Deze kan je helpen bij het berekenen van de potentiële winst die je maakt als je een ander contract afsluit. Op basis daarvan bepaal je voor jezelf of het wel degelijk zinvol is om je hypotheek over te sluiten.

Het is belangrijk om bij dit proces een aantal achtergrondvragen te stellen, waaronder:

  • Kan je eventuele boeterente terugverdienen dankzij de lagere maandelijkse kosten bij je nieuwe hypotheek?
  • Kies je voor rentemiddeling, waarbij je nieuwe rente het gemiddelde is van je huidige rente en de marktrente op dit moment?
  • Sluit je je nieuwe hypotheek af bij dezelfde geldverstrekker of schakel je over naar een andere met een lagere rente?

Op basis van de antwoorden op deze en meer vragen is het een stuk gemakkelijker om te bepalen of het maandelijkse bedrag dat je bespaart door een lagere rente wel degelijk opweegt tegen de kosten die bij een oversluiting komen kijken. Het is hoe dan ook aangewezen om hierbij de hulp van een specialist te vragen!

De kosten bij het oversluiten van een hypotheek

Zoals gezegd, komen er bij een hypotheek oversluiten enkele kosten kijken. Dit is logisch: doordat je de op voorhand vastgelegde looptijd van de afbetaling onderbreekt, betaal je een boete. Dit zou niet zo zijn als je je hypotheek oversluit wanneer die looptijd al voorbij was.

Ook een overzicht op de kosten die bij het oversluiten van een hypotheek komen kijken, is essentieel als je een weloverwogen keuze wilt maken. Deze kosten kunnen onder andere bestaan uit:

  1. Advies- en bemiddelingskosten
  2. Taxatiekosten
  3. Hypotheekaktekosten
  4. Boeterente
  5. Kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie

Belangrijk en handig om te weten is dat de kosten voor het oversluiten van je hypotheek fiscaal aftrekbaar zijn. Dit is zo als het nieuwe hypotheekcontract dient ter vervanging van een lening die je vroeger hebt afgesloten voor de aankoop, renovatie of het onderhoud van een eigen woning. Over het gedeelte van de lening dat je gebruikt om de oversluitkosten voor je hypotheek te betalen, heb je geen renteaftrek.

Je hypotheek oversluiten of niet?

Het oversluiten van je hypotheek is wel degelijk mogelijk en ook erg interessant als je weet dat je geld kunt besparen door een contract met lagere rente af te sluiten. Zoals gezegd is het in de eerste plaats van belang dat je een grondige analyse van jouw situatie doet of laat doen. Zo voorkom of beperk je financiële verliezen.

Zelfs als je huidige situatie niet optimaal is, kan je ook nog altijd eerst een nieuw aanbod vragen bij je huidige geldverstrekker. Wie weet komt er zo wel een financieel aantrekkelijke oplossing naar boven, zodat je alvast een groot deel van bovenvermelde oversluitkosten vermijdt.