Inboedelverzekering: welke schade is gedekt?
Heeft u net een huis gekocht of bent u verhuisd? Dan is een goede inboedelverzekering onmisbaar. U neemt veel spullen mee naar uw nieuwe huis en uw inboedel kan op veel verschillende manieren beschadigd raken. Denk aan schade door brand, waterschade, storm, inbraak of blikseminslag. Een goede inboedelverzekering vergoedt de schade die u oploopt door een van de bovenstaande oorzaken. Welke schades er allemaal onder de inboedelverzekering vallen, en welke dekking het beste bij u past, leest u in dit artikel.
De verschillende dekkingen van de inboedelverzekering voor schade
De inboedelverzekering dekt alle roerende zaken (spullen die verplaatsbaar zijn in huis) die horen bij een privé huishouden. Denkt u hierbij aan de bank, de televisie, de magnetron of de gordijnen. Afhankelijk van de dekking die u kiest, bent u verzekerd tegen schade. Er zijn doorgaans drie verschillende dekkingen, namelijk: de uitgebreide dekking, extra uitgebreide dekking en de Allrisk dekking. De basisdekking vergoedt vaak schade die is ontstaan door: water (lekkage), brand, diefstal en schade aan kostbaarheden. Afhankelijk van welke dekking u kiest, is de premie opgebouwd.
Op welke manier wordt de premie van de inboedelverzekering voor schade berekend?
Afhankelijk van de dekking die u kiest, betaalt u premie. Hiernaast bestaan er nog andere factoren die een rol spelen in de opbouw van de premie, namelijk:
- Uw gezinssamenstelling;
- Verzekerd bedrag;
- Type dekking;
- Woonplaats;
- Inbraakbeveiliging;
- Bouwaard (materiaal waar het huis mee gebouwd is);
- Eigen risico.
Als u verzekeringen gaat vergelijken, spelen deze factoren een rol in de opbouw van de premie. Het is geheel afhankelijk van deze factoren in combinatie met de dekking die u kiest, hoe hoog uw premie wordt
Uitsluitingen op de inboedelverzekering voor schade
Er zijn bij iedere verzekeraar zaken die de inboedelverzekering niet dekt. Bij de meeste verzekeraars gaat het hierbij om geld en waardepapieren. Het kan ook zijn dat deze tot een maximaal bedrag zijn verzekerd. Ook zijn catastrofes (rampen) uitgesloten van de verzekering, evenals opzet en roekeloosheid. Dekkingen voor inboedel buiten het huis zijn bij de meeste verzekeraars ook uitgesloten. Er bestaat vaak wel een mogelijkheid om een buitenhuisdekking af te sluiten.
Het is wel goed om te weten dat iedere verzekeraar zijn eigen polisvoorwaarden hanteert. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het belangrijk om goed te kijken wat de verzekering wel en niet dekt.
Hoe kunt u schade melden aan uw (inboedel)verzekeraar?
Heeft u schade aan uw inboedel opgelopen? Kijk dan goed bij uw verzekeraar na hoe u deze schade dient aan te geven. Vaak is het de snelste manier om uw verzekeraar te bellen. De verzekeraar zal u dan alsnog verzoeken de schade schriftelijk in te dienen, maar op deze manier hebt u wel zo snel mogelijk de schade ingediend. Middels een schadeformulier kunt u de geleden schade vastleggen. Voeg hier altijd bewijsmiddelen bij, zoals foto’s en aankoopbewijzen. De schade die u indient via het schadeformulier, is meestal het bedrag dat u uitgekeerd krijgt (bij kloppende opgaven).
Sluit uw inboedelverzekering schade af via Alpina: eenvoudig en betaalbaar
Overweegt u een inboedelverzekering af te sluiten? Sluit deze dan nu nog af via Alpina! Wij hebben de juiste dekkingen voor elke situatie. Altijd tegen de scherpste premies. Heeft u nog twijfels of vragen over de inboedelverzekering? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij staan maar al te graag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.