Invalidenwagenverzekering
Direct online afsluiten
Verzekerings- plaatje per post
Hulp van onze experts
Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit
“Het vergelijken van een invalidenwagenverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je invalidenwagenverzekering .”
Laura - Expert verzekeringen
Al jaren expert verzekeringen
Alles over de invalidenwagenverzekering
Iedereen met een invalidenwagen op naam is verplicht om ook een invalidenwagenverzekering af te sluiten. De kosten voor deze verzekering vallen in de meeste gevallen mee. Je kunt kiezen tussen twee verzekeringsvormen, waarvan de dekking sterk verschilt.
Slechts weinig verzekeraars bieden een invalidenwagenverzekering aan. Om je een lange zoektocht te besparen, hebben wij alvast uitgezocht waar je het beste terecht kunt en zijn uitgekomen bij de verzekeraar Klaverblad. Deze verzekeraar biedt een scherpe premie en is snel met het verstrekken van de verzekeringspapieren.
Welke invalidenwagenverzekering kan ik het beste kiezen?
Je hebt de keuze tussen twee verschillende dekkingen:
- Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Deze biedt uitsluitend dekking bij schade aan anderen waar je verantwoordelijk voor bent. Bijvoorbeeld wanneer je een voetganger aanrijdt.
- WA + casco. Naast de dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid, volgt er nu ook een uitkering bij schade aan jouw invalidenwagen. Wanneer jouw voertuig niet meer te herstellen is, krijg je de dagwaarde uitgekeerd.
Wanneer kiezen voor de WA invalidenwagenverzekering?
Deze verzekering is de meest logische keuze voor een invalidenwagen met een lage waarde. De omschrijving ‘lage waarde’ is hierbij een relatief begrip. Een invalidenwagen met een korte resterende levensduur verzeker je niet meer WA casco. In dat geval is de premie namelijk te hoog in vergelijking met de waarde van het voertuig.
Wanneer kiezen voor de WA-cascoinvalidenwagenverzekering?
De WA-cascoinvalidenwagenverzekering keert bijvoorbeeld uit bij diefstal, brandschade en bij een ongeval. Deze dekking is de meest logische keuze voor een nieuwe invalidenwagen. Ook voor oudere invalidenwagens kan deze verzekering echter nog de beste keuze zijn. Bij het vergelijken van verzekeringen kun je eigenlijk altijd uitgaan van deze dekking. Als blijkt dat de premie toch te hoog uitkomt in vergelijking met de dagwaarde, kun je alsnog kiezen voor de WA invalidenwagenverzekering. Realiseer je wel dat de dekking in deze verzekeringsvorm veel beperkter is.
Wanneer ben ik verzekerd?
In tegenstelling tot de meeste andere verzekeringen sluit je een verzekering af tot 1 mei van elk jaar. De verzekering voor jouw voertuig loopt tot altijd van 1 mei tot 1 mei het jaar daarop. Sluit je een verzekering niet op 1 mei af dan word de premie pro rata berekend. Dat betekent dat dit een premie is vanaf de ingangsdatum van de verzekering tot 1 mei.
Wanneer je een verzekering online afsluit heb je nog niet direct dekking. Je mag dus nog niet met het voertuig rijden. Na acceptatie door de verzekeraar krijg je per post de verzekeringssticker. Wanneer je die hebt ontvangen en op het voertuig hebt geplakt kun je met het voertuig de openbare weg op.
Enkele factoren die invloed hebben op de hoogte van jouw premie
- Dekkingsvorm
- Woonplaats
- Leeftijd
- Schadevrije jaren
Veelgestelde vragen over een invalidenwagenverzekering
Wat is een WA (Wettelijk aansprakelijkheid)?
Dit is de basisdekking en goedkoopste invalidenwagenverzekering. De schade die je met jouw invalidenwagen veroorzaakt aan derden wordt vergoed, maar niet de schade aan jouw eigen invalidenwagen.
Je bespaart geld door te kiezen voor een WA dekking, maar bij schade kan deze keuze verkeerd uitpakken. De verzekeraar keert namelijk alleen de schade veroorzaakt aan anderen uit. Stel, met jouw invalidenwagen veroorzaakt je een aanrijding met een auto. De schade aan jouw wagen komt uit op €2.500. De schade aan de tegenpartij wordt door jouw verzekeraar uitgekeerd. Voor de schade aan jouw eigen voertuig krijg je geen uitkering. De schade van €2.500 moet je dus zelf bekostigen. Wanneer de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade, kun je jouw schade op de tegenpartij verhalen.
Wat is volledig casco (allrisk)?
Dit is de meest uitgebreide dekking voor een invalidenwagenverzekering. Naast de WA-dekking wordt nu ook de schade aan uw eigen invalidenwagen vergoed bij onder andere brand, diefstal, storm, aanrijding en ruitbreuk.
Hoe lang is de looptijd van een invalidenwagenverzekering?
Een invalidenwagenverzekering loopt altijd tot 1 mei van het volgend jaar. Stel je sluit een verzekering af op 1 juni dan loopt de verzekering van 1 juni tot 1 mei van het jaar daarop. Daarna zal de maatschappij de polis elke keer met één jaar verlengen.
Is er een eigen risico bij een invalidenwagenverzekering?
Ja, er kan een eigen risico zijn bij een invalidenwagenverzekering. Het eigen risico is een deel van de kosten dat je zelf moet betalen als je een schadeclaim indient. Het eigen risico is meestal een vast bedrag dat je zelf moet betalen, ongeacht de schade die je hebt opgelopen en is van toepassing bij een WA-Casco dekking. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en het is belangrijk om de voorwaarden van je verzekering goed te lezen voordat je een verzekering afsluit.
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00