800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen

Klantenservice hypotheek

Veelgestelde vragen hypotheek

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG, is een hypotheekregeling. Deze regeling wordt uitgevoerd door Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Dit fonds staat garant voor de terugbetaling van je hypotheek aan de geldverstrekker, mocht je daar problemen mee krijgen. Dit biedt de geldverstrekker financiële zekerheid, waardoor ze je rentekorting kunnen geven. Dit kan je al snel enkele honderden euro’s per jaar schelen. In 2022 ligt de NHG grens op €355.000, maar in 2023 wordt dit €405.000. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je voor elke woning die je koopt een NHG hypotheek krijgen.

Welke documenten nodig voor een hypotheek?

Bij het aanvragen van een hypotheek moet je verschillende documenten aanleveren. Jouw hypotheekverstrekker of adviseur zal je een lijst geven met alle documenten die nodig zijn. Hierbij kun je denken aan:

  • Een voorlopig koopcontract (bestaande woning) of de koop/aanneemovereenkomst (nieuwbouwwoning)
  • Een kopie van je paspoort/identiteitsbewijs
  • Werkgeversverklaring
  • Loonstrook(jes)
  • Jaaropgaven
  • Actuele afschriften van jouw bank- en spaarrekeningen
  • Uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl
  • Een lijst met schulden
  • Een opgave van jouw lopende studieschuld

Ben je ondernemer? Dan moet je ook de jaarcijfers van de laatste 3 kalenderjaren aanleveren.

Welke bank geeft hypotheek met BKR?

Als je een hypotheek aanvraag doet, kijkt de hypotheekverstrekker altijd of je een BKR registratie hebt. Zo kunnen ze zien welke kredieten je hebt en of je ergens achterloopt met een betaling. Op deze manier proberen ze in te schatten of je de hypotheek kunt betalen. Een BKR registratie heeft in de meeste gevallen invloed op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen. We onderscheiden twee soorten BKR registraties: positieve en negatieve.

Een positieve BKR registratie is bijvoorbeeld een lening waarvan je de betalingsverplichtingen netjes nakomt. Een negatieve BKR registratie is wanneer je 3 maanden achterloopt met het afbetalen van een lening. Met een negatieve BKR registratie is het bij veel geldverstrekkers niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Je hypotheekadviseur kan je hier meer informatie over geven. Ook een positieve BKR registratie is van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Je betaalt rente en lost de lening af, waardoor je maandelijks minder geld overhoudt om de hypotheeklasten te betalen.

Wanneer hypotheek oversluiten?

Een hypotheek oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Je hoeft voor een nieuwe hypotheek niet perse bij jouw huidige bank te zijn, maar kan ook bij een andere hypotheekverstrekker zijn. Hierdoor kunnen je maandlasten omlaag gaan. Als de hypotheekrente lager is dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan kun je door oversluiten een financieel voordeel behalen. Een lagere hypotheek rente zorgt immers voor lagere maandlasten. Hou er wel rekening mee dat er kosten aan het oversluiten van een hypotheek verbonden zijn. Je betaalt advies-, notaris- en taxatiekosten. Sluit je de hypotheek over tijdens de rentevaste periode? Dan moet je in de meeste gevallen ook een oversluitboete betalen.

Wat kan ik lenen?

Vraag je je af wat je kunt lenen als je een huis wilt kopen? Dan kun je online alvast een snelle berekening maken. Een hypotheekverstrekker kijkt voor het bepalen van de hoogte van de hypotheek onder andere naar het bruto jaarinkomen. Op basis hiervan wordt een eerste berekening gemaakt van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Je bent natuurlijk niet verplicht om voor een maximale hypotheek te gaan. Je moet zelf afwegen hoeveel hypotheek je kan en wil betalen.

Wat voor een hypotheek kan ik krijgen?

Voordat je je gaat oriënteren op het kopen van een huis wil je natuurlijk weten wat voor hypotheek je kunt krijgen. Een hypotheekverstrekker kijkt bij het berekenen van de maximale hypotheek naar:

  • Je inkomen
  • Je financiële verplichtingen (zoals bijvoorbeeld een studieschuld of alimentatie)
  • De marktwaarde van de woning die je wil kopen
  • De rente

Hoe lang duurt een hypotheek aanvraag?

Hoe lang een hypotheek aanvraag precies duurt, verschilt per situatie. Gemiddeld duurt een hypotheekaanvraag zo’n 4 tot 8 weken. Dit is vanaf het eerste gesprek tot het uiteindelijke akkoord van de hypotheekverstrekker en het tekenen van de hypotheekakte. De aanvraag kan echter ook al een week na het aanleveren van alle documenten rond zijn, maar het kan soms ook langer duren.

Wat is een hypotheek akte?

Een hypotheek akte is het document waarin alle gegevens en bepalingen met betrekking tot jouw hypotheek zijn vastgelegd.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Bekijk alle contactmogelijkheden