800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen

Hoe werkt het overnemen van schadevrije jaren bij een motorverzekering?

Verzekeraars belonen schadevrij rijden met korting op de verzekeringspremie. Dat werkt als volgt: zodra u een motorverzekering op uw naam afsluit, start u met het opbouwen van schadevrije jaren. Voor elk jaar dat u geen schade claimt bij de verzekeraar krijgt u 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe meer no-claimkorting u krijgt. Deze korting kan oplopen tot wel 80% op de basispremie van een motorverzekering. Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden, maar u bouwt ze wel per polis op. Schadevrije jaren die u inzet bij uw autoverzekering kunt u niet gebruiken voor een motorverzekering. In een aantal bijzondere situaties is het wel mogelijk om schadevrije jaren over te nemen. In dit artikel op Alpina.nl leggen we uit hoe het overnemen van schadevrije jaren bij een motorverzekering in zijn werk gaat.

Motorverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schadevrije jaren overnemen motorverzekering zonsondergang

Schadevrije jaren overnemen?

Als u samen met uw partner een motor heeft waar u beiden op rijdt, bouwt alleen de persoon op wiens naam de motorverzekering staat schadevrije jaren op. Wanneer u en uw partner uit elkaar gaan of wanneer uw partner overlijdt, zou u in theorie dus zonder schadevrije jaren achterblijven. Om dit te voorkomen is het sinds 1 januari 2022 mogelijk om in een aantal situaties schadevrije jaren over te nemen.

Motorverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat te doen bij overlijden?

Veel verzekeraars waren voor de nieuwe wetgeving al coulant als het gaat om schadevrije jaren en overlijden. Als de achterblijvende partner op hetzelfde adres stond ingeschreven kon hij of zij de schadevrije jaren van de overledene meestal gewoon overnemen. Verzekeraars mochten echter zelf bepalen of ze dit wel of niet deden. Vanaf nu is hier gelukkig een eenduidig beleid in.

Wat moet ik doen bij scheiden?

Als u gaat scheiden zijn er waarschijnlijk een heleboel bezittingen om te verdelen. Ook schadevrije jaren kunt u in zo’n situatie verdelen. De partner die de zuivere schadevrije jaren op naam heeft, bepaalt de verdeelsleutel. Vervolgens verklaart hij of zij door middel van een afstandsverklaring dat er afstand wordt gedaan van deze schadevrije jaren. Schadevrije jaren die worden afgestaan aan een ex-partner kunnen zelf niet meer gebruikt worden. Eigenlijk werkt het hetzelfde als met geld: als uw partner 20 euro heeft en u daarvan 10 euro geeft, houdt hij zelf ook 10 euro over. Als hij u het volledige bedrag geeft, heeft hij zelf niets meer.

Wat gebeurd er na een leaseperiode?

Heeft u een motor geleased? Dan staat de motorverzekering  gedurende de leaseperiode op naam van de leasemaatschappij en heeft u zelf geen schadevrije jaren op uw naam opgebouwd. Als u na de leaseperiode zelf een motorverzekering wilt afsluiten is deze zonder schadevrije jaren een stuk duurder. Daarom kunt u nu door middel van een leaseverklaring zuivere schadevrije jaren laten registreren in Roy-data en overnemen op een eigen motorverzekering. Hiervoor gingen verzekeraars nog wisselend met een leaseverklaring om. Bij sommige verzekeraars kreeg u geen schadevrije jaren maar enkel een premiekorting, waardoor u bij een overstap met lege handen achterbleef.

Periode in het buitenland geweest?

In Nederland hebben alle verzekeraars toegang tot Roy-data, de centrale database van Stichting EPS. Bij het opzeggen van uw motorverzekering registreert de verzekeraar uw opgebouwde schadevrije jaren. Als u vervolgens een nieuwe motorverzekering afsluit, raadpleegt uw nieuwe verzekeraar de Roy-data database om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft. Buitenlandse verzekeraars werken echter niet met Roy-data. Schadevrije jaren die u in het buitenland heeft opgebouwd, bijvoorbeeld omdat u daar een tijdje gewoond heeft, worden dus niet geregistreerd. Deze schadevrije jaren moet u daarom aantonen met een schriftelijke verklaring van de verzekeraar. Sinds 1 januari 2022 is uw Nederlandse verzekeraar verplicht om deze schadevrije jaren toe te kennen.

Kan je schadevrije jaren overnemen van autoverzekering naar motorverzekering (of andersom)?

Zoals we eerder al zeiden zijn schadevrije jaren persoonsgebonden, maar worden ze wel per polis opgebouwd. U kunt schadevrije jaren niet kopiëren. Schadevrije jaren die u heeft opgebouwd met een autoverzekering kunt u niet ook gebruiken voor een motorverzekering als de autoverzekering nog loopt. Bij de meeste verzekeraars is het echter wel mogelijk om de schadevrije jaren van uw autoverzekering over te zetten naar uw motorverzekering. Dat betekent wel dat u uw autoverzekering moet beëindigen, want als de verzekering nog loopt zitten de schadevrije jaren vast in deze polis. Zodra u uw autoverzekering beëindigd, worden ze geregistreerd in Roy-data. Vervolgens kan uw motorverzekeraar de schadevrije jaren omzetten en gebruiken voor een motorverzekering.

Andersom kunt u schadevrije jaren uit een motorverzekering ook omzetten naar een autoverzekering, maar alleen als u de motorverzekering stopzet. Als naast uw motor ook een auto koopt, moet u opnieuw beginnen van het opbouwen van schadevrije jaren voor uw auto.

Bereken direct de premie van uw motorverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op