Wanneer hoef ik geen wegenbelasting meer te betalen voor een oldtimer?
In principe moet iedereen die de weg op gaat met een auto of ander motorvoertuig wegenbelasting betalen. Op deze manier dragen alle weggebruikers gezamenlijk bij aan het onderhouden en uitbreiden van het wegennet in Nederland.
Wanneer je in het bezit bent van een oldtimer, bestaat de kans dat je minder of zelfs geen wegenbelasting hoeft te betalen. Dit hangt af van de leeftijd van de oldtimer en de brandstof waarop deze rijdt. Een oldtimerverzekering is wel verplicht.
Wanneer betaal je geen wegenbelasting voor een oldtimer?
Als een oldtimer 40 jaar of ouder is, hoef je hiervoor in Nederland geen wegenbelasting te betalen. De reden hiervoor is dat oldtimerbezitters vaak niet heel veel rijden met de oldtimer. Hierbij wordt gekeken naar de datum waarop de oldtimer in gebruik is genomen.
Omdat oldtimers van deze leeftijd niet vaak de weg op gaan, is besloten om de wegenbelasting voor deze auto’s af te schaffen. Je hoeft zelf geen vrijstelling aan te vragen. Alle oldtimers waarvan de eerste toelating minimaal 40 jaar is geleden, krijgen automatisch vrijstelling. Het gaat hierbij naast personenauto’s ook om vrachtauto’s, autobussen, bestelauto’s en motoren. Een voorwaarde is wel dat je de oldtimer niet zakelijk gebruikt. Als dit wel het geval is, vervalt de vrijstelling.
Vrijstelling voor andere motorrijtuigen
Naast oldtimers van 40 jaar of ouder zijn er nog meer voertuigen waar je vrijstelling van de wegenbelasting voor kan krijgen. Als je geen automatische vrijstelling krijgt, kun je deze online aanvragen bij de Belastingdienst.
Het gaat hierbij om onderstaande motorrijtuigen:
- Volledig elektrische auto’s (vrijstelling tot en met 2020)
- Politie-, brandweerwagens en (dieren)ambulances
- Lijkwagens
- Kolkenzuigers
- Vuilnis- en straatveegwagens
- Wagens voor onderhoud en aanleg van wegen
Korting op wegenbelasting
In 2014 is de leeftijd waarop oldtimers vrijstelling krijgen van wegenbelasting gewijzigd van 25 naar 40 jaar. Hierdoor moesten oldtimerbezitters die eerst vrijstelling kregen opeens wel wegenbelasting gaan betalen. Voor oldtimers die tussen 1 januari 1978 en 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, is de overgangsregeling in het leven geroepen. Oldtimerbezitters betalen zo een stuk minder wegenbelasting dan het reguliere bedrag.
Als je gebruik wilt maken van de overgangsregeling dien je dit zelf aan te vragen bij de Belastingdienst. Er zijn een aantal eisen waar een oldtimer aan moet voldoen om gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling, deze eisen vind je hier.
Hoogte wegenbelasting oldtimer
De hoogte van de wegenbelasting die je moet betalen, hangt van verschillende factoren af. De woonplaats van de kentekenhouder, het soort brandstof waarop de oldtimer rijdt, het gewicht van de auto en hoe milieuvriendelijk de auto is, zijn medebepalend voor de hoogte van de wegenbelasting.
Mocht je niet meer in het bezit zijn van de oldtimer, omdat je deze verkocht hebt, zorg er dan voor dat je een vrijwaringsbewijs ontvangt. Ook wanneer de oldtimer gesloopt moet worden. Een vrijwaringsbewijs is het bewijs dat je geen eigenaar meer bent en daardoor hoef je geen wegenbelasting en autoverzekering te betalen.
Wat is volgens de Belastingdienst een oldtimer?
Tegenwoordig vallen minder auto’s in het voordelige oldtimertarief. Ook voor de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting gelden er andere eisen. De belangrijkste aanscherping is dat een auto nu minimaal 40 jaar oud moet zijn voor de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting. Heb je een vrachtauto of een autobus? Dan geldt aanvullend als eis dat het voertuig niet bedrijfsmatig wordt gebruikt. Is je oldtimer jonger dan 40 jaar oud? Dan ben je motorrijtuigenbelasting verschuldigd afhankelijk van de brandstof van de auto. Lees ook onze blog: Oldtimer – Hoe zit het met de verzekering en belasting?
Gebaseerd op 3699 reviews
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00