Opstalverzekering is geweigerd: wat nu?
Als u een opstalverzekering wilt afsluiten is het natuurlijk vervelend als uw aanvraag wordt geweigerd. Helaas kan dit gebeuren, want een verzekeraar heeft geen acceptatieplicht. Ze zullen u echter niet zonder goede reden weigeren. Maar wat kunt u doen als uw opstalverzekering is geweigerd?
Onder de opstal vallen spullen die vastzitten in en aan het huis. Voor deze onderdelen van uw woning is sloop- of breekwerk nodig om ze te verwijderen. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een keuken of badkamer.
Redenen waarom u geweigerd kunt worden voor het afsluiten van een opstalverzekering
Er zijn een aantal redenen waarom een verzekeraar uw aanvraag voor een opstalverzekering kan weigeren:
- Wanbetaling
- Strafblad
- Fraude
- Te veel schades
- Te lang onverzekerd
Opstalverzekering bij de Vereende afsluiten? Bereken de premie!
Kan ik zomaar geweigerd worden voor een opstalverzekering?
Natuurlijk trekt een verzekeraar niet zomaar conclusies. Als u één keer niet betaalt, ziet de verzekeraar u niet direct als wanbetaler. Misschien heeft u net een maand met flink wat grote uitgaven achter de rug, waardoor u de premie niet op tijd kan betalen. Of bent u net verhuist, waardoor de nota u is ontschoten. De meeste verzekeraars doen daar niet moeilijk over. U krijgt in eerste instantie een herinnering, waarna u de verzekeringspremie alsnog kunt betalen. Betaalt u na meerdere waarschuwingen van de verzekeraar echter nog steeds niet? Dan ziet de verzekeraar u wel als wanbetaler. De verzekeraar registreert u dan bij Stichting CIS. Met een CIS-registratie wordt uw aanvraag voor een opstalverzekering bijna zeker geweigerd.
CIS-registratie
CIS staat voor Centraal Informatie Systeem. Stichting CIS bewaart alle belangrijke verzekeringsgegevens in hun landelijke databank. Ze registreren het bijvoorbeeld wanneer iemand fraude heeft gepleegd of schade heeft gereden in een onverzekerde auto. Deze gegevens zijn belangrijk voor verzekeraars, omdat ze onder andere op basis hiervan besluit of ze een verzekeringsaanvraag accepteren of weigeren. Aangesloten verzekeraars en gevolmachtigden kunnen gegevens in de databank zetten. De databank heeft als doel om eventuele risico’s voor verzekeraars beheersbaar te maken en fraude zoveel mogelijk te voorkomen. In de volksmond wordt ook wel een gesproken over een zogenaamde zwarte lijst, maar een dergelijke lijst bestaat niet. Hier bedoeld men de CIS-databank mee.
Als u geregistreerd staat in de CIS-databank kan dit grote gevolgen hebben voor uw (toekomstige) verzekeringen. Voordat een verzekeraar een aanvraag voor een opstalverzekering accepteert, controleren ze altijd even of de aanvrager geregistreerd is bij Stichting CIS. Als dit inderdaad het geval is, heeft u kans dat de verzekeraar uw aanvraag weigert. Een verzekeraar kan uw aanvraag weigeren, omdat ze vinden dat u een te groot risico vormt met een CIS-registratie. Het afsluiten van een opstalverzekering bij een reguliere verzekeringsmaatschappij wordt dan lastig.
Hoe kan ik een opstalverzekering afsluiten met een CIS-registratie?
Als uw opstalverzekering geweigerd wordt vanwege een CIS-registratie kunt u eigenlijk alleen nog terecht bij verzekeringsmaatschappij de Vereende. De Vereende is speciaal opgericht voor het verzekeren van bijzondere risico’s. Zij hebben een ruimer acceptatiebeleid en kunnen daardoor bijna iedereen verzekeren. Hou er wel rekening mee dat u bij de Vereende een hogere premie betaalt dan u misschien gewend bent. Dit komt doordat de Vereende meer risico loopt als ze personen met een CIS-registratie verzekeren. Hier moet wel wat tegenover staan. Daarom moet u ook drie maanden premie vooruit betalen en betaalt u een waarborgsom.
Sluit een opstalverzekering af bij de Vereende via Alpina
Is uw aanvraag voor een opstalverzekering geweigerd? Via Alpina kunt u alsnog een opstalverzekering bij de Vereende afsluiten. Wij zijn een tussenpersoon van de Vereende, waardoor we u goed kunnen adviseren bij het afsluiten van de verzekering. Bij ons kunt u als enige in Nederland een indicatie premie voor uw opstalverzekering berekenen. Hiervoor kunt u onze handige online vergelijkingstool gebruiken. Na het invullen van een aantal persoonlijke gegevens krijgt u alvast een indicatie van de maandelijkse premie te zien.
Lees ook:
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.