Wat moet ik doen bij ruitschade in mijn woning?
Een kapotte ruit is heel vervelend: het wordt inbrekers wel heel makkelijk gemaakt om je woning binnen te komen en het kan ook enorm koud worden in huis. Maar helaas zit een ongeluk in een klein hoekje, dus zou het je zomaar kunnen gebeuren dat er een ruit sneuvelt. Daarom is het goed om te weten hoe dit op het verzekeringsvlak in elkaar zit.
Is het mogelijk om de ruiten van mijn huis te verzekeren?
Glas is niet standaard meeverzekerd bij de meeste verzekeraars. Wel is het vaak mogelijk om ruitschade aan huis mee te verzekeren als aanvullende dekking of als uitbreiding binnen de opstalverzekering.
Is met een glasverzekering al het glas in huis verzekerd?
In de meeste polisvoorwaarden staat benoemd dat er alleen dekking is voor glas dat bedoeld is om daglicht binnen te laten, zoals bijvoorbeeld een raam of een deur. Voor een kapot aquarium of een kapotte spiegel is geen dekking.
Houd rekening met aparte soorten ruiten, zoals bijvoorbeeld glas-in-lood. Het verschilt per verzekeraar of hier dekking voor is op de glasverzekering. Dit staat vermeld in de polisvoorwaarden.
Hoe zit het wanneer ik een huurwoning heb?
In het huurcontract zal de verhuurder vermelden wat hij van je verwacht qua verzekeringen. In de meeste gevallen neemt de verhuurder in de huurprijs een bedrag op voor de verzekeringen, maar niet altijd ook voor glas. Kijk dit dus goed na in je huurcontract en onderneem actie indien nodig.
Wat als ik per ongeluk het raam van de buurman intik?
Aangezien je de schade veroorzaakt hebt, kan de buurman je hiervoor aansprakelijk stellen. Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, kun je hier aanspraak op maken voor deze schade.
Waar moet ik rekening mee houden als ik een glasverzekering heb?
Komt je woning leeg te staan (bijvoorbeeld doordat je gaat verhuizen) dan kan het zijn dat er geen dekking meer is op de glasverzekering. In de praktijk worden ruiten van leegstaande woningen sneller ingegooid en vernield dan van bewoonde huizen. De verzekeraar zal in vele gevallen de schadelast willen beperken en schade in een leegstaande woning uitsluiten.
Ga je verbouwen? Uiteraard moet je dan extra voorzichtig zijn, maar check dan ook de polisvoorwaarden van je verzekering. Omdat het risico op schade tijdens een verbouwing groter is, hebben sommige verzekeraars dit uitgesloten van de dekking, om zo de schadelast te beperken.
Geef dit soort wijzigingen in de woonsituatie altijd tijdig door aan de verzekeraar, zodat je op de hoogte bent van de gevolgen hiervan.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00