Wat is BPM?
BPM is de belasting die je betaalt voor een personenauto, bestelauto of motor en wordt berekend voor een personenauto aan de hand van de CO2 -uitstoot.
Alles over BPM
BPM is de belasting die je betaalt voor een personenauto, bestelauto of motor. De Belastingdienst berekent de BPM voor een personenauto aan de hand van de CO2 -uitstoot. Voor een bestelauto, kampeerauto of motor is dit een percentage van de netto-catalogusprijs. Bovendien betaal je ook BPM over bepaalde extra’s die onderdeel zijn van de netto-catalogusprijs, zoals extra opties, accessoires en meerkosten voor bijzondere uitvoeringen. Een auto of motor wordt pas op kenteken gezet als aangifte is gedaan en de BPM is betaald. Vanaf dat moment mag je pas met het voertuig de openbare weg op. De persoon op wiens naam het voertuig staat, dient BPM te betalen
Wat betekent BPM?
BPM is de afkorting voor ‘belasting van Personenauto’s en motorrijwielen’. Je bent in Nederland verplicht dit te betalen voor elke personenauto, bestelauto en motor die in Nederland geregistreerd wordt. Je dient ook te betalen wanneer deze voertuigen niet in Nederland geregistreerd zijn en een Nederlands ingezetene ermee in Nederland op de weg rijdt. Als ondernemer ben je voor de omzetbelasting, bij het kopen van een bestelauto geen BPM verschuldigd. Bij een autoverzekering kan het wel of niet verrekenen van belang zijn voor de hoogte van de premie.
Wanneer moet je betalen?
Een auto of motor wordt pas geregistreerd (op kenteken gezet) als aangifte BPM is gedaan en deze is betaald. Pas daarna mag je met het voertuig de openbare weg op. Bij een bestelauto dien je, als je geen ondernemer bent of niet voldoet aan de ondernemersregeling, dit binnen een maand na registratie aan te geven en te betalen. Je mag er in die maand wel de openbare weg mee op.
In onderstaande gevallen dient BPM te worden betaald:
- Als je een personenauto, bestelauto of motor wilt registreren bij de RDW. Voor een bestelauto betaal je als deze op of na 1 juli 2005 voor het eerst in gebruik is genomen en je geen ondernemer bent of niet voldoet aan de ondernemersregeling.
- Je rijdt op de openbare weg met een bestelauto die tot personenauto is omgebouwd. Het gaat hier om een bestelauto waarover nog geen BPM is betaald of waarvoor je het nog niet hebt teruggekregen.
- Je haalt een personenauto, bestelauto of een motor uit het buitenland en wilt deze bij de RDW registreren.
- Je bouwt een bestelauto die vóór 1 juli 2005 in gebruik is genomen, om tot personenauto.
- Je voldoet niet meer aan de voorwaarden van de ondernemersregeling, de gehandicaptenregeling of de regeling taxivervoer of openbaar vervoer.
- Je woont in Nederland en rijdt hier met een personenauto, bestelauto of motor met een buitenlands kenteken.
- Je woont in Nederland en wilt hier langer dan 14 dagen in een personenauto, motor of bestelauto rijden met een buitenlands kenteken die je in het buitenland hebt geleend, gehuurd of geleased.
- Je past de motor van een personenauto binnen drie jaar na registratie zodanig aan dat de CO2-uitstoot hoger is dan de CO2-uitstoot waarover belasting is betaald.
Wanneer hoef je geen BPM te betalen?
Voor een personenauto, bestelauto of kampeerauto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer hoeft geen BPM te worden betaald.
Je betaalt ook geen BPM voor een personenauto die op of na 1 januari 2009 voor het eerst in gebruik is genomen en uitgerust is met:
- Een benzinemotor met een CO2-uitstoot van maximaal 110 gram per kilometer.
- Een dieselmotor met een CO2-uitstoot van maximaal 95 gram per kilometer.
Hoe betaal je?
Bij een nieuwe auto of motor is het uiteindelijk de importeur die de BPM naar de Belastingdienst overmaakt. De dealer zet het bedrag op de rekening bij de klant, en sluist dat door naar de importeur.
In andere gevallen gebruik je het formulier ‘Aangifte BPM’. Dat stuur je ingevuld op naar een van de zestien BPM-aangiftepunten van de Belastingdienst. Na controle ontvang je dan een betaalbericht met bedrag, kenmerk en rekeningnummer. Daarmee kun je via jouw bank betalen.
Wat zijn de BPM-tarieven?
Klik hier voor een overzicht van de tarieven.
Wat is rest BPM?
Als je een tweedehandsauto importeert, betaal je niet het volledige bedrag. Je hoeft nog maar een deel van het oorspronkelijke bedrag te betalen. Dit deel wordt ook wel rest BPM genoemd. Dit wordt berekend op basis van meerdere factoren, zoals bijvoorbeeld de leeftijd van de auto en de kilometerstand. Deze daalt, net zoals een nieuwe auto daalt in waarde.
Hoe bereken je BPM bij invoer?
BPM berekenen houdt in dat je berekent welk bedrag je moet betalen. Bij een personenauto maak je deze berekening aan de hand van de CO2-uitstoot van jouw auto. Bij een bestelauto, kampeerauto of motor is de BPM een percentage van de netto-catalogusprijs. Wil je een auto importeren uit het buitenland? Door dit te berekenen kun je bepalen of een bepaalde auto importeren wel of niet loont. Hier kun je per voertuig zien hoe je de BPM moet berekenen.
Teruggaaf
Je kunt BPM terugvragen als je:
- Een personenauto gebruikt voor taxivervoer of openbaar vervoer.
- Een bestelauto gebruikt voor het vervoer van een gehandicapte en diens rolstoel of een ander hulpmiddel.
Ondernemersregeling hoe zit dat?
Ondernemers betalen bij de aankoop van een bestelauto geen BPM. Deze vrijstelling wordt automatisch verleend als je ondernemer bent voor de omzetbelasting. Het bedrag telt echter wel mee voor de fiscale bijtelling. Voldoe je niet aan de ondernemersregeling, dan dien je de BPM binnen een maand na registratie aangeven en betalen. Je mag er in die maand wel de openbare weg mee op.
Jouw auto verzekeren kun je online bij Alpina regelen! Liever persoonlijk contact? Onze klantenservice is je graag van dienst om zo snel mogelijk een antwoord te vinden op jouw vraag. Bel naar 088-6883700 voor hulp wanneer het jou uitkomt.
Meer BPM begrippen
BPM betekenis
De betekenis van BPM is Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit is dus de belasting die je betaalt voor een personenauto, bestelauto of motor. De Belastingdienst berekent de BPM voor een personenauto aan de hand van de CO2 -uitstoot. Voor een bestelauto, kampeerauto of motor is de BPM een percentage van de netto-catalogusprijs. Bovendien betaal je ook over bepaalde extra’s die onderdeel zijn van de netto-catalogusprijs, zoals extra opties, accessoires en meerkosten voor bijzondere uitvoeringen. BPM aangifte houdt dus in dat jouw voertuig aangeeft bij de Belastingdienst.
BPM auto
De voornaamste reden om een auto uit het buitenland te importeren is voor veel mensen het prijsvoordeel. Auto’s uit het buitenland zijn vaak voordeliger in aanschaf. Maar hoe zit dat dan met de BPM? Door dit te berekenen kun je bepalen of het wel of niet loont om een bepaalde auto te importeren. Bij het importeren van een auto wordt het bedrag berekend aan de hand van de netto-catalogusprijs (bij bijvoorbeeld een bestelauto, kampeerauto of motor) of de CO2-uitstoot (bij een personenauto) die een vergelijkbare auto in Nederland gehad zou hebben op het moment van de eerste ingebruikneming in het buitenland.
BPM bedrag
Welk bedrag je betaalt is afhankelijk van het soort voertuig dat je hebt. Bij een personenauto wordt de BPM berekent aan de hand van de CO2 -uitstoot. Bij een bestelauto, kampeerauto of motor is dit een percentage van de netto-catalogusprijs. Bovendien betaal je ook over bepaalde extra’s die onderdeel zijn van de netto-catalogusprijs, zoals extra opties, accessoires en meerkosten voor bijzondere uitvoeringen. Als jouw voertuig een CO2-uitstoot van 0 gram/km heeft, hoef je echter geen BPM te betalen.
Nederland
In Nederland bestaat sinds 1992 de Wet op Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, oftewel de Wet op BPM. Je bent in Nederland verplicht BPM te betalen voor elke personenauto, bestelauto en motor die in Nederland geregistreerd wordt. Je dient ook te betalen wanneer deze voertuigen niet in Nederland geregistreerd zijn en een Nederlands ingezetene ermee in Nederland op de weg rijdt. BPM wordt geheven door de Nederlandse overheid. Waar deze vroeger altijd gebaseerd was op de nieuwprijs, is dit sinds 2010 langzaam omgebouwd naar een systeem waarbij de CO2-uitstoot bepaald hoe hoog de BPM voor een voertuig is.
Tarief
Importeer je een gebruikt voertuig uit het buitenland? Dan hoef je niet meer te betalen dan de BPM die geldt voor een vergelijkbare auto in Nederland. Je kunt dan bij jouw aangifte het laagste tarief gebruiken tussen de datum van ingebruikname en de datum van jouw aangifte. Hierbij maakt het niet uit of de auto voor het eerst in gebruik is genomen in Nederland of in het buitenland. Is het oude tarief lager dan het huidige tarief? Dan mag je volgens de Belastingdienst het oude tarief gebruiken bij het berekenen.
Percentage
Voor een bestelauto, kampeerauto of een motor is de BPM een percentage van de netto-catalogusprijs. Je kunt zelf de BPM voor jouw voertuig berekenen aan de hand van dit percentage. Voor een bestelauto of kampeerauto is het van belang of de auto een dieselmotor heeft of niet. Hoewel het percentage hetzelfde blijft, moet je wel een bedrag optellen of aftrekken, afhankelijk van de brandstof. Voor een motor is de hoogte van netto-catalogusprijs van de motor van invloed op het percentage.
Gerelateerde pagina's over het importeren van een auto
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.