Vandalisme auto: wordt dit vergoed?
Heeft u schade aan uw auto door vandalisme? Vandalisme is het bewust vernielen van de auto en wordt door veel verzekeraars in de polisvoorwaarden uitgesloten van dekking als u enkel een autoverzekering met WA dekking heeft. Deze dekking vergoedt alleen schade die u aan anderen veroorzaakt en dus geen schade aan uw eigen auto. Wilt u zich verzekeren tegen vandalisme van uw auto? Dan dient u minimaal een autoverzekering met WA-beperkt casco dekking of zelfs een allrisk dekking af te sluiten.
Aangifte vandalisme auto
Als vandalisme uw auto heeft getroffen, dan is het belangrijk om altijd aangifte te doen. Met een aangifte kan de politie de daders opsporen en daarmee kunt u de schade die u heeft opgelopen verhalen op de daders. De politie kan bij veelvuldig overlast van vandalisme in de buurt ook extra maatregelen nemen en de buurt mobiliseren om vandalisme te voorkomen. Bij vandalisme is het niet nodig om 112 te bellen, tenzij u daders op heterdaad betrapt. In dat geval kan de politie met spoed komen om de daders direct te pakken. Aangifte van vandalisme aan uw auto kunt u doen op het politiebureau, maar u kunt ook online aangifte doen. U hoeft dan niet bij de politie langs te gaan, maar u kunt gewoon thuis achter uw pc of laptop aangifte doen. Als u schade wilt claimen bij uw verzekeraar, is het doen van aangifte absoluut noodzakelijk.
Wat is vandalisme bij een auto?
Bent u slachtoffer van vandalisme aan de auto, dan is het verstandig om de polisvoorwaarden van uw autoverzekering na te kijken. Bent u enkel WA verzekerd? Dan zit een vergoeding van de schade door uw verzekeraar er niet in. U kunt dan alleen maar hopen dat de daders gepakt worden en dat u via hen een vergoeding kunt krijgen. Wanneer u een WA met beperkt casco dekking heeft, dan krijgt u schade meestal wel vergoed, maar enkel onder de volgende voorwaarden:
• U heeft ruitschade.
• Vandalisme heeft plaatsgevonden doordat er rellen zijn uitgebroken.
• U heeft schade aan uw auto wegens inbraak of poging tot inbraak.
• Er heeft joyriding met uw auto plaatsgevonden.
Al het overige vandalisme aan de auto, zoals lek gestoken banden, afgebroken spiegels of krassen in de lak, komen enkel voor vergoeding in aanmerking als u een allrisk autoverzekering heeft.
Hoe zit het met het eigen risico en schadevrije jaren?
In de meeste gevallen zult u bij het claimen van de schade door vandalisme aan de auto te maken krijgen met een eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is, is afhankelijk van welke verzekering en verzekeringsmaatschappij u heeft. De hoogte van het eigen risico is terug te vinden in de polisvoorwaarden. Dit kan ook betekenen dat het handiger is om geen schade te claimen. Bijvoorbeeld als de schade lager is dan het eigen risico. In dit geval doet u er beter aan om zelf voor de schade op te draaien. Schade claimen door vandalisme aan de auto heeft namelijk ook gevolgen voor uw schadevrije jaren. Hierdoor kunt u enkele treden dalen op de bonus-malusladder. Hierbij wordt niet gekeken hoe groot uw schade is. Het is ook nu weer verstandig om een goede overweging te maken of het schadebedrag het waard is om te dalen in uw schadevrije jaren.
Vandalisme auto: dader bekend wat nu?
Is de dader bekend van het vandalisme aan de auto, dan wordt het verhalen van de schade wat eenvoudiger. U kunt dan namelijk de schade op de dader zelf claimen. Wel moet daarbij aangetekend worden dat de dader financieel in staat moet zijn om uw schade te vergoeden of dat zijn aansprakelijkheidsverzekering bereid is om de schade aan u te vergoeden. Is de dader niet in staat om de schade te vergoeden of werkt zijn verzekeringsmaatschappij niet mee? Dan is het mogelijk om in uitzonderlijke gevallen een beroep te doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Voorwaarde hierbij is dat het vandalisme aan de auto heeft plaatsgevonden met een ander voertuig en dat dit voertuig niet verzekerd is of als gestolen geregistreerd staat. Is de dader onder de 14 jaar? Dan legt u uw schadeclaim neer bij de ouders of de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders.
Vandalisme auto: dader onbekend wat moet ik nu doen?
Is bij vandalisme aan de auto de dader onbekend? Dan kunt u geen schade op de dader claimen. In dat geval kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Hierbij gelden twee eisen, namelijk dat schade door een motorvoertuig moet zijn veroorzaakt en dat een tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade, ook al is deze partij onbekend. Uw schade wordt alleen vergoed als u er alles aan gedaan heeft om de dader op te sporen. Dit kunt u bijvoorbeeld bewijzen met een aangifte bij de politie. Als u aan deze voorwaarden voldoet, zult u de schade van vandalisme aan de auto van het Waarborgfonds vergoed krijgen.
Schade aan auto door vandalisme ?
Schade aan uw auto door vandalisme is natuurlijk ontzettend vervelend. Als iemand opzettelijk uw auto heeft bekrast of de spiegel eraf heeft geschopt, heeft u daar totaal geen invloed op. Vernielingen of beschadigingen die doelbewust zijn toegebracht worden gecategoriseerd als vandalisme. Helaas draait u in veel gevallen zelf voor de schade op, tenzij u goed verzekerd bent. Neem na schade door vandalisme in ieder geval altijd contact op met uw autoverzekeraar. Als de schade aan de auto door kinderen tot 14 jaar is toegebracht zijn de ouders van deze kinderen volledig aansprakelijk. Hierbij maakt het niet uit of de schade met opzet is veroorzaakt of niet. Er is natuurlijk een verschil tussen een kind die een auto met opzet bekrast of er per ongeluk langs schampt met zijn fiets, maar voor de verzekering maakt dit niet uit.
Gebaseerd op 3699 reviews
Gerelateerde pagina's over autoschade
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.