BPM aangifte
Als u in Nederland een nieuwe auto of motor koopt, doet de importeur BPM aangifte voor u. Pas als de BPM aangifte is gedaan en betaald, krijgt u een kenteken van de RDW. Vanaf dat moment mag u uw auto op de openbare weggebruiken. Er zijn echter ook een aantal situaties waarin u zelf BPM aangifte moet doen, bijvoorbeeld bij het importeren van een auto. Maar wat is BPM aangifte precies en hoe doet u aangifte? Wij hebben alle informatie voor u verzameld op Alpina.nl.
Wat is BPM aangifte?
BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. BPM is de belasting die u betaalt voor een personenauto, bestelauto of motor. De Belastingdienst berekent de BPM voor een personenauto aan de hand van de CO2 -uitstoot. Voor een bestelauto, kampeerauto of motor is de BPM een percentage van de netto-catalogusprijs. Bovendien betaalt u ook BPM over bepaalde extra’s die onderdeel zijn van de netto-catalogusprijs, zoals extra opties, accessoires en meerkosten voor bijzondere uitvoeringen. BPM aangifte houdt dus in dat uw voertuig aangeeft bij de Belastingdienst. U kunt de BPM aangifte zowel online als via papier doen.
Waarom BPM aangifte?
BPM is eigenlijk een aanschafbelasting die eenmalig wordt geheven voor iedere auto die een Nederlands kenteken krijgt. Wanneer u een nieuwe auto, motor, bestelauto of kampeerauto koopt, doet de importeur de BPM aangifte. In sommige situaties moet u echter zelf aangifte doen. Als u een hele milieuvriendelijk auto heeft, met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer, hoeft u geen BPM te betalen.
Wanneer BPM aangifte doen?
Er zijn een aantal situaties waarin u zelf BPM-aangifte moet doen. Dat is als u:
- In het buitenland een personenauto of motor koopt en hiermee wilt rijden op de openbare weg in Nederland
- In het buitenland een bestelauto koopt en hiermee wilt rijden op de openbare weg in Nederland. Als u niet voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling moet u BPM betalen
- Een motorrijtuig bouwt en hiermee wilt rijden op de openbare weg in Nederland. Bijvoorbeeld wanneer u een bestelauto ombouwt tot personenauto
- Op de openbare weg in Nederland een personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken gebruikt
- Op de openbare weg in Nederland een personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken gebruikt die u heeft geleend, gehuurd of geleaset. Als de huur- of leaseperiode niet langer is dan 4 jaar betaalt u alleen BPM over deze periode.
- De motor van uw personenauto binnen 3 jaar na inschrijving in het kentekenregister zodanig aangepast dat de CO2-uitstoot hoger is dan de CO2-uitstoot waarover BPM is betaald
BPM aangifte online
U kunt de BPM aangifte heel makkelijk online doen. Hiervoor heeft u wel DigiD nodig. Mocht u dit nog niet hebben kunt u dit natuurlijk altijd aanvragen. U kunt online aangifte doen als het voertuig een personenauto, kampeerauto of motor is. Het is niet mogelijk om online aangifte te doen voor een bestelauto, quad, trike of een motorrijtuig waarvoor een BPM-vrijstelling geldt. Houd de volgende zaken bij de hand: uw DigiD, het voertuigidentificatienummer (frame- of chassisnummer) en de netto-catalogusprijs van het voertuig, inclusief alle opties en accessoires.
BPM aangifte formulier
U kunt ook aangifte doen via het aangifteformulier. In de volgende gevallen kunt u geen online aangifte doen en moet u dus sowieso het aangifteformulier gebruiken:
- Als u ondernemer bent
- Als u het voertuig nog moet laten keuren
- Bij aangifte voor een bestelauto, quad, trike of rolstoeltoegankelijk motorrijtuig
- Als u een motorrijtuig heeft waarvoor een BPM-vrijstelling geldt
- Als u aangifte wilt doen op basis van een taxatierapport of koerslijst
BPM aangifte berekenen
BPM berekenen houdt in dat u berekent welk bedrag aan BPM u moet betalen. Bij een personenauto maakt u deze berekening aan de hand van de CO2-uitstoot van uw auto. Bij een bestelauto, kampeerauto of motor is de BPM een percentage van de netto-catalogusprijs. Wilt u een auto importeren uit het buitenland? Door de BPM te berekenen kunt u bepalen of een bepaalde auto importeren wel of niet loont.
RDW BPM aangifte
Voordat u BPM aangifte kunt doen, moet u het voertuig laten keuren bij een RDW keuringsstation. Een auto of motor wordt pas op kenteken gezet als aangifte BPM is gedaan en de BPM is betaald. U kunt de keuringsafspraak heel gemakkelijk online maken:
- Ga naar “Keuringsafspraak maken”
- Houd het Nederlandse kenteken of het Voertuig Identificatienummer (VIN) bij de hand
- Vul alle gevraagde gegevens in
- Nadat de afspraak is aangevraagd, ontvangt u een e-mail met daarin de datum en het tijdstip van uw afspraak
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.