Kan ik een laadpaal thuis plaatsen?
De voordeligste manier om uw elektrische auto op te laden is door een laadpaal thuis te plaatsen. U betaalt dan het stroomtarief dat u altijd betaalt aan uw energieleverancier. In 2021 ligt de prijs bij thuisladen op ongeveer €0,23. Bij een openbare laadpaal is het gebruik en onderhoud van de paal opgenomen in de prijs per kWh, waardoor deze hoger uitvalt. Bovendien kunnen de tarieven per laadpaal verschillen. Natuurlijk moet u ook rekening houden met de kosten voor het plaatsen van de laadpaal. Dit verdient u op de langere termijn echter weer terug door de lagere laadkosten.
Wat kost een laadpaal thuis?
De kosten voor een laadpaal thuis zijn afhankelijk van verschillende factoren:
- De aanschafprijs van de laadpaal (afhankelijk van de features en specificaties van uw auto)
- Het type aansluiting (1-fase of 3-fasen)
- De afstand tussen de meterkast en de laadpaal (graafwerkzaamheden, lengte van de kabels)
- Extra werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de laadpaal verbinden met een netwerk
In totaal kunnen de kosten oplopen tot gemiddeld zo’n €2000,-. Een flinke investering dus, maar wel eentje die zich zeker weten terugverdiend, omdat u flink bespaart bij het opladen van uw auto.
Hoe kan ik een laadpaal thuis aanvragen?
Voor een laadpaal op eigen terrein hoeft u geen toestemming te vragen aan de gemeente. Wilt u een laadpaal in een openbare ruimte plaatsen? Dan moet u dit aanvragen bij de gemeente. Een openbare laadpaal aanvragen doet u op de website van uw gemeente. Bijna elke gemeente heeft op de website een pagina over het aanvragen van een openbare laadpaal. Hierop vermelden ze ook wat de eisen voor een aanvraag zijn. Zo is een eis vaak dat u niet de mogelijkheid heeft om op eigen terrein te parkeren en een laadpaal te plaatsen. Als u contact opneemt met uw gemeente kunnen zij u alles vertellen over het aanvragen van een openbare laadpaal.
Hoe gaat het installeren van een laadpaal thuis?
Het installeren van een laadpaal is een elektrische installatie. Er wordt gebruik gemaakt van hoge spanning en stroom, waardoor het gevaarlijk kan zijn om de laadpaal zelf te installeren. Bovendien moeten er kabels getrokken worden, wordt de laadpaal aangesloten en moeten er aanpassingen gedaan worden in de meterkast. Hiervoor zijn speciale certificeringen nodig. Daarom kunt u het beste een gecertificeerde installateur inschakelen. Weet u niet zeker wat voor laadpaal u het beste kunt aanschaffen? Een installateur kan u hier goed over adviseren.
Verzeker direct uw elektrische auto op Alpina.nl
Een elektrische auto is een kostbare auto. Daarom is het belangrijk dat u deze goed verzekerd. U bent verplicht om minimaal een WA-verzekering voor een motorvoertuig af te sluiten, maar bij een elektrische auto wordt er vaak gekozen voor een uitgebreidere dekking, zoals allrisk. Dit is met name omdat de reparatiekosten bij een elektrische auto hoog kunnen oplopen. Bovendien heeft de auto waarschijnlijk nog een hoge dagwaarde. Met een allrisk autoverzekering bent u verzekerd bij diefstal en diverse schades.
Gerelateerde pagina's over elektrische auto's
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.