800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
Home Autoverzekering Wat is een groene kaart?

Wat is een groene kaart?

Iedere autobezitter is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent bij schade die je bij een ander veroorzaakt. Na het afsluiten van een verzekering, ontvang je een groene kaart. Hiermee kun je aantonen dat bijvoorbeeld je auto is verzekerd. De kaart is een internationaal verzekeringsbewijs.

Onafhankelijk van de taal is het duidelijk wat de gegevens op de kaart inhouden. Ongeveer 70 jaar geleden is deze kaart ontwikkeld om slachtoffers van verkeersongevallen te beschermen als de veroorzaker een buitenlandse auto is. Het bewijs moesten automobilisten verplicht meenemen tijdens autoritten in het buitenland. Voor de automobilist ook handig, want alle noodzakelijke informatie over de autoverzekering staat erop. De groene kaart is er nog steeds, maar is meestal niet meer verplicht.

groene kaart

Waar staat het groene kaart nummer?

Wanneer je schade rijdt met je auto moet je een Europees schadeformulier invullen. Hierop moet je altijd het groene kaart nummer vermelden. Op een groene kaart staat veel informatie. Het groene kaart nummer staat onder punt 4 ‘Landcode/Code verzekeraar/Nummer’. Het nummer bestaat uit drie onderdelen, namelijk het polisnummer van je autoverzekering, de verzekeraarscode en de code van het land waarin je woont. Aan de hand van dit nummer kan de verzekeraar de juiste gegevens achterhalen. Het is daarom voor een snelle afhandeling van de schade, belangrijk dat je het nummer vermeldt op het schadeformulier.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wanneer groene kaart nodig?

In Nederland hoef je de groene kaart niet standaard bij je te hebben. In enkele EU-landen is het echter wel verplicht om een groene kaart bij je te hebben. Je moet namelijk kunnen bewijzen dat je auto minimaal WA-verzekerd is. In populaire vakantielanden als Frankrijk, Spanje en Italië is het niet nodig om een groene kaart bij je te hebben. Ga je met de auto naar onder andere Albanië, Marokko of Turkije? Dan heb je jouw groene kaart wel nodig. Toch is het ook in Nederland handig om je groene kaart bij je te hebben. Hierop staat namelijk ook je verzekeringsgegevens en de telefoonnummers die je kunt bellen bij schade of pech.

Hoe ziet een groene kaart eruit?

De groene kaart is een pasje of papieren document, met daarop de belangrijkste gegevens over je autoverzekering. Op de groene kaart staan het verzekerde kenteken, de periode waarin de auto is verzekerd, in welke landen de auto verzekerd is, het kaartnummer en de contactgegevens van de verzekeraar. Het voordeel van een groene kaart is dat deze door heel Europa hetzelfde is opgezet, waardoor deze ook in het buitenland goed is te lezen voor bijvoorbeeld de politie.

Sinds 1 juli 2020 is de groene kaart niet meer groen, maar wit. Hij wordt dus op wit papier gedrukt, in plaats van op groen papier. Je kunt de groene kaart nu ook zelf in zwart-wit printen.

Is groene kaart hetzelfde als kentekenbewijs?

De groene kaart en het kentekenbewijs zijn twee verschillende dingen. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee kun je aantonen dat je auto minimaal WA-verzekerd is. Je krijgt de groene kaart na het afsluiten van een autoverzekering. Het kentekenbewijs is het identificatiemiddel van je auto. Hiermee kun je aantonen dat je de eigenaar bent van de auto. Het kentekenbewijs krijg je bij aanschaf van de auto. Op de groene kaart staat wel het kenteken van de auto vermeld.

Wanneer moet je de groene kaart bij je hebben?

In Nederland is het sinds 1972 niet meer verplicht om de groene kaart voor je auto bij je te hebben. Het is echter wel aan te raden om de groene kaart altijd mee te nemen wanneer je met de auto op pad gaat. Er staat namelijk veel nuttige gegevens op de kaart. Mocht je met pech onderweg staan of betrokken raken bij een ongeluk heb je altijd je verzekeringsgegevens en belangrijke telefoonnummers bij de hand.

Voor niet-gekentekende voertuigen, zoals tractoren, moet je in Nederland wel de groene kaart bij je hebben.

Groene kaart nummer

Op iedere groene kaart staat een groene kaart nummer. Dit is een combinatie van het polisnummer van je autoverzekering, de verzekeraarscode en de code van het land waarin je woont. Het nummer moet je invullen op het Europees schadeformulier. Naast het nummer, staan alle verzekeringsgegevens er beknopt op. Het is verstandig om de groene kaart altijd mee te nemen als je de weg op gaat. Je weet maar nooit wanneer je het groene kaart nummer nodig hebt.

Groene kaart auto

Niet alleen een auto heeft een groene kaart als bewijs dat deze verzekerd is. Ook je eventuele andere motorvoertuigen hebben zo’n bewijs nodig. De groene kaart geldt voor ieder motorvoertuig. Dit is echter niet dezelfde als voor de auto. Voor ieder motorvoertuig heb je een aparte groene kaart. Ook voor je motor, scooter of camper ontvang je een groene kaart. Wanneer je naar het buitenland gaat, moet je deze niet vergeten mee te nemen.

Groene kaart kwijt

Ben je jouw groene kaart kwijt of is deze gestolen, dan dien je een nieuwe groene kaart aan te vragen. Als je verzekerd bent via Alpina kun je online een nieuwe groene kaart opvragen, dit is gratis. Je krijgt de groene kaart dan thuisgestuurd via de post of per e-mail. In enkele gevallen krijg je de nieuwe groene kaart zelfs zowel per post als per e-mail. Indien je de kaart per post ontvangt, hou er dan wel rekening mee dit enkele dagen duurt voordat je de kaart ontvangt.

Groene kaart verplicht

In Nederland is het niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben. Uiteraard moet je wel minimaal een WA-verzekering afsluiten voor je auto. Nadat je een autoverzekering hebt afgesloten, ontvang je de groene kaart. Ondanks dat het in Nederland niet verplicht is om deze altijd bij je te hebben, wordt het wel aangeraden. Maak er een gewoonte van om net als je rijbewijs ook je groene kaart mee te nemen wanneer je met de auto de weg op gaat.

Groene kaart caravan

In Nederland worden caravans (mee)verzekerd op de WA-verzekering van het trekkende voertuig. Dit geldt echter niet voor een aantal andere landen. Ga je met de caravan op vakantie? Dan heb je soms een aparte groene kaart nodig voor jouw caravan. In Duitsland, Spanje, Kroatië en Polen ben je verplicht om een aparte groene kaart voor je caravan mee te nemen als deze zwaarder is dan 750 kilogram. Deze tweede groene kaart vraag je aan bij de verzekeraar.

Groene kaart Duitsland

In Duitsland is het niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben. Je moet wel aan kunnen tonen dat je auto verzekerd is. Ga je echter met een caravan op vakantie naar Duitsland, dan moet je zoals hiernaast te lezen is, wel een groene kaart bij je hebben. De groene kaart wordt wel eens verward met de (groene) milieusticker. Dit zijn echter twee verschillende dingen die in de regel niks met elkaar te maken hebben.

Groene kaart landen

In veel landen is het tegenwoordig niet noodzakelijk om een groene kaart bij je te hebben. Toch zijn er zeker nog genoeg landen waar het wel verplicht is om een originele groene kaart bij je te hebben. Dat wil zeggen een kaart op groen papier en geen kopie. Voor de volgende landen is de originele groene kaart verplicht: Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Macedonië en Wit-Rusland.
Ga je naar één van deze landen of rijd je er doorheen, zorg er dan voor dat je een originele papieren groene kaart bij je hebt.

Groene kaart polisnummer

Dat is veel nuttige informatie op de groene kaart staat, weet je ongetwijfeld wel. Het polisnummer van je autoverzekering is onderdeel van het groene kaart nummer. Dit polisnummer is een unieke code waaronder je autoverzekering geregistreerd staat bij je verzekeraar en/of tussenpersoon. Het groene kaart polisnummer is dus niet hetzelfde als het groene kaart nummer wat je op het Europees schadeformulier vermeldt, maar slechts een klein onderdeel hiervan.

Groene kaart buitenland

Ondanks dat een groene kaart in het buitenland niet altijd verplicht is, is het toch handig om de kaart altijd bij je te hebben. Neem de kaart dus altijd mee als je naar het buitenland (op vakantie) gaat. Wellicht is het in het land van bestemming niet verplicht, houd ook rekening met de landen waar je doorheen rijdt om op jouw bestemming te komen. Hier kan het namelijk wel verplicht zijn om de kaart bij je te hebben. Daarnaast is de groene kaart een makkelijk bewijs om, bij controle of een aanrijding, te laten zien dat je motorrijtuig verzekerd is. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je auto daadwerkelijk verzekerd is.

Groene kaart downloaden

De meeste verzekeraar sturen de groene kaart niet meer op, maar zorgen ervoor dat je deze online kunt downloaden. Je kunt de groene kaart vervolgens zelf printen en bewaren. Voor 1 juli 2020 was de groene kaart daadwerkelijk groen, maar sinds kort is de groene kaart wit. Hierdoor kun je hem eenvoudiger uitprinten, gewoon in zwart-wit. Wil je jouw groene kaart downloaden? Dit kan meestal in je persoonlijke omgeving op de website van de verzekeraar. Ook krijg je de groene kaart vaak via de e-mail toegestuurd.

Groene kaart digitaal

Tegenwoordig kun je bij vrijwel elke verzekeraar je groene kaart digitaal downloaden. Je kunt de groene kaart vervolgens zelf printen. In Nederland ben je niet verplicht om de groene kaart in de auto te bewaren. Als je met de auto naar het buitenland gaat, is het in sommige landen wel verplicht om hem bij je te hebben. In het buitenland wordt een groene kaart op een telefoon of tablet, of een screenshot van de digitale versie, niet geaccepteerd. Het is verstandig om de groene kaart in je auto te bewaren en hem op te slaan op jouw telefoon. Zo heb je jouw verzekeringsgegevens en de belangrijke telefoonnummers altijd bij de hand.

Groene kaart pasje

De groene kaart kan zowel een pasje als een document zijn. Omdat steeds meer verzekeraars de groene kaart niet meer opsturen, maar digitaal delen, is het steeds minder vaak een pasje. Je kunt het document zelf op wit papier uitprinten. Hoewel het in Nederland niet verplicht is om een groene kaart bij je te hebben in de auto, wordt het wel aangeraden. Op de groene kaart staan namelijk ook belangrijke telefoonnummers die je nodig hebt bij pech of schade. Een digitale groene kaart kun je dus het beste ook altijd bij je houden, bijvoorbeeld door het PDF bestand op te slaan op je telefoon.

Groene kaart aanvragen

Je krijgt je groene kaart na het afsluiten van een autoverzekering. Vervolgens ontvang je ieder jaar bij de verlenging van je autoverzekering automatisch een nieuwe groene kaart. Je hoeft de groene kaart dus niet zelf aan te vragen. Op de groene kaart staan ook je persoonsgegevens. Ben je verhuisd? Dan blijft je groene kaart met het oude adres gewoon geldig. Je hoeft in dat geval geen nieuwe groene kaart aan te vragen. Bij de verlenging van je autoverzekering krijg je automatisch een groene kaart met een nieuwe adres erop.

Groene kaart geldig

De geldigheidsdatum van je groene kaart staat op de kaart zelf. Een groene kaart is in principe één jaar geldig. De meeste groene kaarten zijn echter 13 maanden geldig. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijg je automatisch van de verzekeraar een nieuwe groene kaart opgestuurd. Het kan natuurlijk zijn dat je rondom de verlenging van je autoverzekering net op vakantie bent. Daarom is ervoor gekozen om de groene kaart een geldigheidsduur van 13 maanden te geven. Zo wordt voorkomen dat je met een ongeldige groene kaart in het buitenland zit.

Bereken online de premie voor een autoverzekering

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op