Help, ik kan mijn auto niet verzekeren. Wat moet ik doen?
Iedere autobezitter is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Deze autoverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent bij schade die je bij een ander veroorzaakt. Het kan voorkomen dat jouw aanvraag voor een autoverzekering geweigerd wordt door de verzekeraar. Verzekeraars hebben namelijk geen acceptatieplicht. Als ze vinden dat je een te groot risico vormt mogen ze je ook weigeren als verzekeringsnemer. Een verzekeraar kan je om verschillende redenen weigeren. Op Alpina.nl leggen we het je uit waarom jouw autoverzekering geweigerd wordt en hoe je jouw auto alsnog kunt verzekeren.
Waarom kan ik mijn auto niet verzekeren?
Als je geweigerd wordt voor een autoverzekering kan dit verschillende redenen hebben. Verzekeraars doen aan risicoanalyse. Ze kijken naar verschillende factoren in jouw verleden om zo te bepalen hoe groot de kans is dat je een vergoeding claimt of de verzekeringspremie niet kunt betalen. Hoe groter die kans, hoe hoger de premie. Zodra het risico heel groot is, bijvoorbeeld omdat een andere verzekeraar jouw verzekering heeft beëindigd wegens wanbetaling, zal een verzekeraar jouw aanvraag afwijzen. Er zijn een aantal redenen waarom een verzekeraar je een autoverzekering zal weigeren.
Wat gebeurd er als er een wanbetaling plaats vind
Het kan iedereen overkomen: je gaat verhuizen en verliest een nota van jouw autoverzekering, waardoor je te laat bent met betalen. Of op jouw bankrekening staat net te weinig saldo tijdens het afschrijven van de premie. Als je één keertje te laat bent met het betalen van jouw autoverzekering kom je niet direct bekend te staan als wanbetaler. Dit gebeurt pas als je meerdere malen te laat bent met betalen of zelfs helemaal niet betaalt. Als je geregistreerd staat als wanbetaler is de kans groot dat je geen autoverzekering bij een reguliere verzekeringsmaatschappij kunt afsluiten.
Ik heb rijontzegging wat nu?
Heb je wel eens een rijontzegging gehad? Met een rijontzegging mag je voor bepaalde tijd geen motorvoertuig meer besturen. Je krijgt in verschillende situaties een rijontzegging, bijvoorbeeld als je rijdt onder invloed van drugs of alcohol, als je doorrijdt na een ongeluk, als je meer dan 50 kilometer per uur te hard rijdt of als je met een rijontzegging of ongeldig rijbewijs toch in de auto stapt. Ook wanneer jouw rijontzegging weer is opgeheven, kan jouw autoverzekering geweigerd worden, omdat een verzekeraar je een te groot risico vindt.
teveel schades geclaimd wat nu?
Verzekeraars kunnen in de landelijke database Roy-Data zien hoe vaak je in het verleden een schadeclaim heeft ingediend. Hierbij kijken ze vooral naar schades waarbij juridische bijstand van belang is, zoals diefstal of ruitschade. Als je vaak een schadeclaim hebt ingediend, gaan ze ervan uit dat je dit in de toekomst ook zult doen. Dat is voor de verzekeraar een reden om jouw aanvraag voor een autoverzekering te weigeren.
Ik heb een een strafblad wat nu?
Met een strafblad is de kans groot dat je een autoverzekering geweigerd wordt, zelfs als jouw strafblad niets te maken heeft met jouw auto of jouw rijgedrag. Dit komt doordat verzekeraars iemand met een strafblad zien als een verhoogd moreel risico. Ze gaan er hierbij vanuit dat personen met een strafblad het minder nauw nemen met de verzekeringsregels. Dat is voor hen een reden om je niet te accepteren als verzekeringsnemer.
Jonge bestuurder met een snelle auto is dat een risico?
Het komt wel eens voor dat een jonge bestuurder een snelle auto wil verzekeren. Veel verzekeraars werken hier echter niet aan mee. Jonge bestuurders worden gezien als risico groep. Uit statistieken blijkt namelijk dat jonge bestuurders tot 24 jaar gemiddeld vaker schade rijden dan oudere bestuurders. Jonge bestuurders hebben natuurlijk ook minder rijervaring. Daarom vinden verzekeraars een jonge bestuurder met een sportieve, snelle auto vaak een te groot risico.
Ik ben gepakt met verzekeringsfraude wat nu?
Verzekeraars nemen verzekeringsfraude ernstig op. Als je gepakt bent op verzekeringsfraude wordt dit geregistreerd bij Stichting CIS. Zij slaan deze informatie op in hun landelijke databank. Alle aangesloten verzekeraars kunnen de informatie in deze databank bekijken.
Mensen denken bij het woord fraude vaak aan ernstige misdrijven, maar het kan ook gaan om het verzwijgen van informatie tijdens de verzekeringsaanvraag. Als je informatie achterhoudt voor de verzekeraar en de verzekeraar komt daar achter, dan zal jouw verzekering direct beëindigd of geweigerd worden.
De auto staat te lang onverzekerd op naam kan dat?
Zodra een auto op jouw naam staat, ben je wettelijk verplicht om deze minimaal te verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Ook als je niet met de auto rijdt moet deze verzekerd zijn. Als jouw auto langer dan 14 dagen onverzekerd op naam staat, kan het zijn dat jouw autoverzekering geweigerd wordt zodra je deze aanvraagt. Veel verzekeringsmaatschappijen willen namelijk geen auto verzekeren die allang verzekerd had moeten zijn
Jouw auto toch verzekeren via De Vereende
Als het niet lukt om jouw auto te verzekeren is dit natuurlijk heel vervelend. Misschien heb je het al bij meerdere maatschappijen geprobeerd, maar wordt je telkens afgewezen. Gelukkig kun je altijd nog terecht bij verzekeringsmaatschappij De Vereende. De Vereende is speciaal opgericht voor het verzekeren van bijzondere risico’s. Ze hebben een ruimer acceptatiebeleid dan reguliere verzekeraars en verzekeren daarom de risico’s waarmee je bij reguliere verzekeringsmaatschappijen niet terecht kunt. Wel zal de verzekeringspremie aanzienlijk hoger liggen dan bij andere maatschappijen.
Wij zijn een tussenpersoon van De Vereende. Dit betekent dat je bij ons jouw autoverzekering bij De Vereende kunt afsluiten. Bovendien kun je bij ons, als enige in Nederland, alvast een indicatie van de premie berekenen.
Veelgestelde vragen
Wat is een CIS-registratie precies?
Een CIS-registratie is een registratie in de databank van Stichting CIS. CIS staat voor Centraal Informatie Systeem. Stichting CIS houdt alle belangrijke verzekeringsgegevens bij, zoals het aantal schadeclaims of wanneer iemand fraude heeft gepleegd. Deze databank is toegankelijk voor alle aangesloten verzekeraars en gevolmachtigden.
Welke acceptatie eisen hanteert De Vereende?
De Vereende stelt enkele voorwaarden aan het afsluiten van een verzekering
- Je betaalt de premie minimaal 3 maanden vooruit, ook bij maandbetaling
- De verzekering gaat pas in na ontvangst van de eerste premie EN een ondertekend aanvraagformulier
- In de meeste gevallen rekent De Vereende daarnaast een waarborgsom van gemiddeld € 175,00. Deze moet vooraf worden betaald. Wanneer er aan het eind van de verzekering geen schade is geweest, krijg je dit bedrag weer teruggestort.
Wanneer kan ik weer een autoverzekering bij een reguliere verzekeringsmaatschappij afsluiten?
Zolang je bij Stichting CIS geregistreerd staat, is de kans groot dat een reguliere verzekeringsmaatschappij je niet zal accepteren. Een CIS-registratie wegens wanbetaling blijft meestal 3 tot 5 jaar staan. Dit is afhankelijk van de aard en ernst van de situatie. Na deze tijd wordt de CIS-registratie automatisch uit het systeem verwijderd. Zodra jouw CIS-registratie weer is verwijderd, kun je weer een verzekering afsluiten bij een reguliere verzekeringsmaatschappij.
Bekijk ook
- Een autoverzekering na rijontzegging afsluiten?
- Kan ik een autoverzekering afsluiten als ik een strafblad heb?
- Wat zijn de premiegevolgen van een claim op de autoverzekering?
- Kan ik een autoverzekering afsluiten met een alcohol verleden?
- Kan ik opnieuw een autoverzekering na wanbetaling afsluiten?
- Leeftijdsdiscriminatie autoverzekering: waarom betalen ouderen en jongeren meer?
- Mijn aanvraag voor een autoverzekering wordt niet geaccepteerd: wat nu?
- Autoverzekering na wanbetaling
- Premie autoverzekering niet betaald: de gevolgen
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00