800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
Home Autoverzekering Inbeslagname voertuig

Wat is de procedure bij de inbeslagname van een voertuig?

Je hoopt dat het je nooit overkomt.; je voertuig wordt in beslag genomen. Mocht het je toch overkomen, dan zal je met veel vragen zitten. Wat is de procedure en wat zijn de gevolgen van het in beslag nemen van een voertuig? Hoe zit het met de verzekering? Op deze pagina worden al deze vragen beantwoord.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

inbeslagname voertuig

Redenen voor inbeslagname

Om bepaalde redenen mag de politie of opsporingsinstantie voorwerpen of voertuigen in beslag nemen. Dit mag in de volgende gevallen:

  • Als bewijsmateriaal; om een strafbaar feit mee te bewijzen.
  • Voorwerpen die in strijd zijn met de wet; strafbare spullen worden niet terug op straat gebracht.
  • Bij verdenking op winsten uit strafbare feiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dure auto’s die mogelijk met crimineel geld gekocht zijn.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wat gebeurt er met een in beslag genomen voertuig?

Heeft de politie iets van jou in beslag genomen, dan ontvang je een bewijs van ontvangst. Op het bewijs van ontvangst staat wat er precies in beslag is genomen en op welke datum dit is gebeurd. De politie bepaalt niet wat er met de spullen gebeurt. Uiteindelijk zal het Openbaar Ministerie hierover beslissen. Het OM kan vier beslissingen nemen:

  1. Teruggeven
    Als het OM vindt dat de politie je spullen niet in beslag had mogen nemen.
  2. Opslaan als bewijs
    Als de spullen nodig zijn als bewijs in een rechtszaak.
  3. Verkopen
    Spullen die gekocht zijn met crimineel geld of snel in waarde dalen, worden in opdracht van het Openbaar Ministerie vaak direct te koop aangeboden.
  4. Vernietigen
    Als het verboden spullen zijn die niet meer in de maatschappij terug mogen komen of spullen met zeer geringe waarde.

De bewaring van in beslag genomen voertuigen of overige spullen gebeurt veelal door Domeinen Roerende Zaken (DRZ). Als je spullen teruggegeven worden, krijg je een brief van Domeinen Roerende Zaken dat je ze op kunt komen halen. Als het Openbaar Ministerie besluit dat spullen verkocht mogen worden, dan organiseert DRZ dat ook.

Jouw in beslag genomen voertuig is verkocht

Na de inbeslagname mag het Openbaar Ministerie de spullen die aan waardedaling onderhevig zijn direct verkopen. Zo kan het zijn dat wanneer later door de rechter wordt bepaald dat de spullen moeten worden teruggegeven, ze al verkocht zijn. In dat geval krijg je de verkoopopbrengst als schadevergoeding uitbetaald. Is jouw voertuig vernietigd? Dan wordt de taxatiewaarde uitgekeerd.

Hoe zit het met de verzekering van een in beslag genomen voertuig?

Iedere eigenaar van een voertuig heeft een verzekeringsplicht. Ook wanneer je voertuig in beslag is genomen, blijf je als eigenaar verantwoordelijk voor de verplichtingen. Dat wil zeggen: de verzekering, de APK en de motorrijtuigenbelasting. Deze verplichtingen kunnen worden stopgezet door het schorsen van de verzekering. Dit is het tijdelijk stopzetten van de verzekering. Het schorsen van een voertuig kun je zowel online via de RDW regelen als bij een PostNL-postkantoor.

Vragen?

Er worden jaarlijks meer dan 200.000 spullen in beslag genomen door de politie of opsporingsinstanties. Heb je vragen over je spullen die in beslag zijn genomen, neem dan contact op met ‘het beslagloket’. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 16:30 uur op telefoonnummer 088-1524200 of per e-mail: [email protected].

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op