Wat is no-claim korting?
Als je een autoverzekering hebt, dan heb je vast wel eens gehoord van de term ‘no claim korting‘. Maar wat is no claim eigenlijk? En hoe krijg je deze korting? Eenvoudig gezegd is het de korting op de premie van je autoverzekering op het moment dat je schadevrij rijdt. Letterlijk betekent het: geen schadeclaim. Je hebt geen aanspraak gemaakt op jouw verzekering. De verzekeringsmaatschappij heeft geen schade voor jou betaald. Je verzekeringsmaatschappij beloont je voor het aantal schadevrije jaren. Wanneer je geen schade hebt ingediend bij de verzekering, hoeft de verzekeraar ook geen kosten voor je te maken. Op deze manier krijg je meer no-claim korting. Echter wanneer je wel schade claimt, dan zal je in veel gevallen meer gaan betalen.
Wat houdt no-claimkorting in?
Het houdt in dat je korting krijgt op de premie van jouw autoverzekering als je geen schade claimt bij de verzekeraar. Voor elk jaar dat je geen aanspraak maakt op jouw verzekeraar, krijg je 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claim korting je krijgt. Op deze manier beloont een verzekeraar je dus voor het schadevrij rijden.
Hoe werkt de no-claim korting?
Verzekeraars bepalen de no-claim korting naar aanleiding van de bonus-malusladder. Dit is een tabel waarin het aantal schadevrije jaren staat met de bijbehorende korting die je ontvangt op de premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger je op de ladder staat en hoe meer no-claimkorting je krijgt. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling.
Wat betekent no-claim korting?
No-claim korting betekent dat je korting op de premie van jouw autoverzekering krijgt, als je geen schade claimt bij de verzekeraar. No claim = geen schadeclaim. Het is altijd verstandig om eerst even te kijken of je een schade beter kunt claimen of zelf betalen. Bij elke schadeclaim raak je 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag. Hierdoor kan het bij kleine schades, met een laag schadebedrag, voordeliger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen op de autoverzekering. Vaak is de premieverhoging die ontstaat wanneer je schade claimt, hoger dan het totale schadebedrag van een kleine schade.
Wat is de maximale no-claim korting?
De maximale no-claim korting verschilt per verzekeraar. Dit hangt namelijk af van de bonus-malus ladder die de verzekeraar gebruikt. Elke verzekeraar mag een eigen bonus-malus ladder gebruiken. De maximale no-claim korting kan oplopen tot wel 80%. Als je een verzekering vindt met een no-claim korting van 80% betekent dit echter niet dat dit ook de goedkoopste autoverzekering is. De ene autoverzekering kan met een hoge no-claim korting van 80% nog steeds duurder zijn dan een verzekering met een korting van 70%. Het is daarom belangrijk om te berekenen hoeveel premie je uiteindelijk per maand betaalt. Dit doe je eenvoudig door autoverzekeringen te vergelijken.
Wat is het no-claim korting tabel?
De no-claim korting tabel wordt ook wel de bonus-malus ladder genoemd. Een bonus malus ladder is een tabel die verzekeraars gebruiken om de no-claim korting van jouw autoverzekering te bepalen. De korting die je ontvangt, wordt bepaald aan de hand van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer no-claim korting je zult ontvangen. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling. Daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars. De bonus malus regeling van jouw verzekeraar kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van jouw autoverzekering.
Autoverzekering no-claim korting terugval?
Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claim korting op jouw autoverzekering. Maar wat als je wel schade rijdt met je auto? Stel je raakt een paaltje met de auto of je rijdt tegen een andere auto aan. Hierdoor val je terug in no-claimkorting wanneer je verantwoordelijk bent voor de schade die je rijdt, en de verzekeringsmaatschappij moet uitkeren. Het maakt voor de verzekeraar niet uit hoe groot of klein de autoschade is. Op het moment dat je terugvalt op de ladder, ontvang je minder no claim korting en wordt de premie van je autoverzekering dus hoger.
Wat valt er allemaal onder de no claim korting?
Op het moment dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor de schade, val je niet terug op de de bonus-malusladder. Bijvoorbeeld in het geval van diefstal van jouw auto, ruitschade of brand. Ook schade die ontstaat met een aanrijding met een wild dier is niet van invloed op de bonus-malusladder. Schades die ontstaan zijn waarvoor je wel zelf verantwoordelijk bent, zijn wel van invloed op de no-claim korting. In sommige gevallen is het overwegen waard om de schades die ontstaan zijn aan je voertuig door jouw eigen toedoen, zelf te betalen. Het kan goedkoper zijn zelf de schade te betalen, en zo de no-claim korting te behouden.
No-claim en een tweede gezinsauto kan ik dat toepassen?
Op het moment dat je een tweede gezinsauto hebt gekocht, vraag je je wellicht af of je de no-claimkorting en de schadevrije jaren van je eerste auto ook op jouw tweede auto kunt toepassen. Helaas werkt het voor de verzekeraars niet zo. Meestal heeft de tweede auto een andere vaste bestuurder met ook een andere rijervaring. Schadevrije jaren zijn daarom maar op één auto tegelijk van toepassing. Je kunt de no-claim korting daardoor niet automatisch meenemen naar de tweede auto.
Vaak hebben verzekeraars wel een zogenoemde tweede gezinsautoregeling. Wat inhoudt dat als je een tweede auto bij dezelfde verzekeraar onderbrengt, je profiteert van dezelfde korting. De schadevrije jaren kun je niet meenemen, deze ga je voor de tweede auto apart opbouwen. In de meeste gevallen zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden aan deze tweede gezinsautoregeling. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld:
- Minimum leeftijd bestuurder; leeftijd dient minimaal 24 jaar te zijn voor beide bestuurders.
- Wonend op het zelfde adres; beide partners dienen op hetzelfde adres te wonen ( inwonende kinderen uitgesloten).
- Maximale cataloguswaarde; de tweede gezinsauto heeft een maximale cataloguswaarde van € 75.000, inclusief btw.
- Negatief aantal schadevrije jaren; als een van de verzekeringsnemers een negatief aantal schade vrije jaren heeft, is de tweede gezinsautoregeling niet mogelijk.
- Geen schuldschade;er mag geen schuldschade gemeld zijn op de verzekeringen van beide auto’s gedurende een periode van 12 maanden.
- Particuliere doeleinden; beide voertuigen zijn personenauto’s, en worden alleen gebruikt voor particuliere doeleinden.
No claim beschermer; wat is dat?
Bij een aantal verzekeraars kun je terecht voor een aanvullende verzekering op je no claim. Dit noemen we de no claim beschermer. Hierdoor zal je niet dalen op de bonus malusladder als je schade claimt.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar
Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.
Gerelateerde pagina's over no claim
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.