Wegenbelasting berekenen: Alles wat je moet weten
Autobezitters moeten elk jaar wegenbelasting betalen voor hun voertuig. Het bedrag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type voertuig en de CO2-uitstoot. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over wegenbelasting berekenen.
Alles over de wegenbelasting
Wat valt er onder autobelasting?
Autobelasting kan gezien worden als een soort overkoepelende vorm van belasting, waarvan wegenbelasting ook deel uitmaakt. Wegenbelasting betaal je, zoals eerder gesteld, om de Nederlandse overheid ruimte te geven de wegen in goede staat te houden. Voor de aanschaf van een motorrijtuig dien je ook belasting te betalen; de belasting van personenauto’s en motoren (bpm). Daarnaast betaal je over het gebruik van de auto ook accijnzen. Deze accijnzen verdient de overheid middels de brandstofprijs. Elk jaar stelt de overheid deze accijnzen vast, die per brandstof kunnen verschillen.
Ben je in het bezit van een dienstauto en gebruik je die ook voor privé doeleinden, dan moet je daarvoor ook autobelasting betalen. De grondreden waarom er belasting betaald moet worden, is dat het privé gebruik van de auto beschouwd wordt als een bron van inkomsten. Wat er in dit geval moet gebeuren is dat je op jaarbasis een bepaald aantal percentage van de catalogusprijs moet vermeerderen met je belastbare inkomen.
Hoe wordt de wegenbelasting berekend?
De wegenbelasting wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig. Hoe hoger de uitstoot, hoe hoger het bedrag aan wegenbelasting. Daarnaast speelt ook het type voertuig een rol. Zo zijn bijvoorbeeld elektrische auto’s en hybride auto’s meestal goedkoper in wegenbelasting dan benzine- of dieselauto’s.
Hoe kan ik de wegenbelasting berekenen op kenteken?
De officiële benaming voor wegenbelasting is motorrijtuigenbelasting, afgekort als MRB. Wanneer een motorrijtuig op jouw naam staat, betaal je deze belasting. Het tarief dat je verplicht bent te betalen verschilt per voertuig. Dit hangt o.a. af van de brandstof en het gewicht van het voertuig. Vanaf de datum dat het kenteken op jouw naam staat, betaal je per maand of per kwartaal een bepaald bedrag aan wegenbelasting.
Je kan wegenbelasting berekenen aan de hand van het kenteken. Op deze website kun je het kenteken invoeren en geheel kosteloos de wegenbelasting berekenen. Het bedrag verschilt per provincie. Je krijgt dan ook, per provincie, een overzicht te zien van het belastingtarief per kwartaal en per jaar. Het maakt geen verschil in tarief of je per jaar of per kwartaal betaalt.
Wat zijn de voorwaarden voor vrijstelling?
Indien je geen automatische vrijstelling krijgt, kun je online vrijstelling aanvragen bij de Belastingdienst.
Er zijn een aantal motorrijtuigen waar je vrijstelling van de wegenbelasting voor kan krijgen. Dit zijn:
Oldtimers van 40 jaar of ouder
Volledig elektrische auto’s
(vrijstelling t/m 2020)
Aanhangwagens van minder dan 750 kg
Caravans
Politie-, brandweerwagens en (dieren)ambulances
Lijkwagens
Kolkenzuigers
Vuilnis- en straatweegwagens
Wagens voor onderhoud en aanleg van wegen
Veelgestelde vragen over de wegenbelasting
Moet ik wegenbelasting betalen voor een oldtimer?
Bij het berekenen van de wegenbelasting voor oldtimers kan het zijn dat je helemaal geen wegenbelasting hoeft te betalen. Voor oldtimers van 40 jaar of ouder, bijvoorbeeld, hoef je geen wegenbelasting te betalen. Dit is omdat oldtimerbezitters vaak niet heel veel rijden met de oldtimer. Alle oldtimers waarvan de eerste toelating minimaal 40 jaar geleden is, krijgen automatisch vrijstelling. Wanneer je de oldtimer zakelijk gebruikt, vervalt de vrijstelling.
De leeftijd waarop oldtimers vrijstelling krijgen van wegenbelasting is in 2014 van 25 naar 40 jaar gewijzigd. Oldtimerbezitters die eerst vrijstelling kregen, moesten toen opeens wel weer wegenbelasting gaan betalen. Voor deze mensen is een oldtimer-regeling in het leven geroepen, de overgangsregeling. Alle oldtimers die op benzine rijden, niet bedrijfsmatig worden gebruikt en tussen 1 januari 1978 en 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, kunnen profiteren van de overgangsregeling. Hierdoor betalen oldtimerbezitters een stuk minder wegenbelasting dan het reguliere bedrag.
Wat is het het verschil tussen motorrijtuigenbelasting en wegenbelasting?
Motorrijtuigenbelasting is een officiële term bij wet vastgesteld. De term motorrijtuigenbelasting wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Bij de belastingdienst wordt uitsluitend de term motorrijtuigenbelasting aangehouden. Het is belangrijk dat je niet in de war raakt door deze twee termen, omdat ze precies hetzelfde inhouden.
Is het RDW verantwoordelijk voor het innen van de wegenbelasting?
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is voornamelijk verantwoordelijk voor het registreren van voertuigen en het toekennen van kentekens. De RDW is ook de gewezen instantie waar je moet zijn voor het controleren van de gegevens van de auto. Wil je door ons je wegenbelasting laten berekenen? Dan halen wij je gegevens op bij de RDW middels het kentekennummer.
Voor het geval dat je jouw auto langere tijd niet zult gebruiken, kun je het kenteken tijdelijk laten schorsen bij de RDW. Door de schorsing hoef je geen wegenbelasting te betalen. Tevens kun je jouw autoverzekering stopzetten en komt je apk plicht weg te vallen. Vermeldenswaardig is dat de RDW niet verantwoordelijk is voor het innen van wegenbelasting.
Hoe kan ik de wegenbelasting opschorten?
Heb je de auto verkocht? Dan wil dat ook zeggen dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen voor die auto. Doordat de auto niet meer op jouw naam staat, verwerkt de belastingdienst dit ook in het systeem en wordt je wegenbelasting ook geannuleerd. Is er toch geld van je rekening afgetrokken door de belastingdienst, wordt dit geld gerestitueerd. Maar als alles goed zit, loopt de synchronisatie tussen de RDW en de belastingdienst goed, en kun je volstaan met een melding aan de RDW.
Wanneer krijg je vrijstelling van de wegenbelasting?
Iedereen die een motorrijtuig in zijn bezit heeft moet wegenbelasting betalen. Toch is er op deze regel een uitzondering. De motorrijtuigen waarvoor je vrijstelling kunt krijgen voor het betalen wegenbelasting behoren tot de zogenoemde klassieke auto’s, waarbij de ingebruikname ervan tenminste 40 jaren terug dateert.
Volledig elektrische auto’s of auto’s met een waterstofverbrandingsmotor, behoren ook tot de motorrijtuigen waarvoor er geen wegenbelasting betaald hoeft te worden. Deze regel geld tot en met 2024. Voor de plug-in hybride auto’s mag er voor de helft van de prijs voldaan worden aan de wegenbelasting. Andere motorrijtuigen waarvoor er geen wegenbelasting betaald hoeft te worden zijn onder andere:
- motorrijtuigen van de politie en brandweer;
- ambulances en dierenambulances;
- lijkauto’s;
- vuilniswagens, straatveegwagens en kolkenzuigers;
- motorrijtuigen die gebruikt worden voor de aanleg en het onderhoud van wegen.
Ben je in het bezit van een auto die aanspraak maakt op vrijstelling van wegenbelasting? Dan kun je dit aanvragen middels een verzoek aan de belastingdienst. Hiervoor moet je wel het formulier Verzoek motorrijtuigenbelasting vrijstelling invullen.
Hoe kan je bezuinigen op de wegenbelasting?
Wil je bezuinigen op het betalen van wegenbelasting? Bij het kopen van een auto is dat zeker mogelijk. Zoals eerder gesteld verschilt het bedrag dat wordt afgedragen aan wegenbelasting per auto. Het geheel komt hierop neer: hoe zwaarder de auto, hoe hoger het bedrag zal uitvallen die je moet betalen aan wegenbelasting. Kies je dus voor een auto met minder gewicht? Dan zal je ook veel minder betalen aan wegenbelasting.
Het bezuinigingsbedrag op de wegenbelasting kan hierdoor wel tot de honderden euro’s oplopen. Ook het bepaalde type brandstofverbruik heeft invloed op de hoogte van het bedrag, dat je moet betalen aan wegenbelasting. Hierbij is het goed om te weten dat een benzine auto minder aan wegenbelasting betaald, dan een diesel auto. Indien je helemaal geen wegenbelasting wenst te betalen, dan kun je in dat geval een volledig elektrische auto aanschaffen. Volledig elektrische auto’s hebben namelijk tot en met 2024, vrijstelling voor het betalen van wegenbelasting.
Ben je nog in het ongewisse welke type auto je graag wilt aanschaffen? Dan kun je in dat geval van te voren de wegenbelasting van de verschillende modellen auto’s berekenen en zelf uitkiezen welke type auto je het minst aan wegenbelasting zult betalen. Daarnaast zou je eveneens de kosten voor de verzekering voor de verschillende type auto’s kunnen berekenen.
Laat je auto meteen verzekeren
Indien de hoogte van de wegenbelasting al duidelijk is, is het nu tijd om je verzekering te berekenen. Bij ons is het mogelijk om je in 3 eenvoudige stappen een overzicht te geven van de verschillende verzekeringen. Door je geboortedatum in te voeren, kun je meteen berekenen welke premie het beste bij je aansluit. In minder dan 5 minuten is het mogelijk om de verzekering af te ronden en verzekerd de weg op te gaan. Je kunt wel tot €200 besparen.
Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.
Wat is de CO2-uitstoot van mijn voertuig?
De CO2-uitstoot van je voertuig staat vermeld op het typegoedkeuringscertificaat van je voertuig. Hier staan ook andere relevante gegevens over je voertuig vermeld, zoals de gewichtsklasse en de motorinhoud.
Wat zijn de tarieven in 2023?
De wegenbelasting-tarieven zijn onderhevig aan veranderingen. Dit heeft te maken met de jaarlijkse inflatiecorrectie die de overheid doorvoert. Omdat in Nederland de provincies de vrijheid hebben om de opcenttarief zelf te bepalen, verschilt de hoogte van de wegenbelasting ook per provincie. De provincies Flevoland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant en Utrecht hebben te maken met een stijging van het opcenttarief in 2023. Voor een volledig elektrisch auto word je in 2023, zoals het vorig jaar, kwijtgescholden voor het betalen van wegenbelasting en dit loopt door tot en met 2024. In 2023 worden de wegenbelasting tarieven weer gewijzigd.
Tarief opcenten wegenbelasting 2023
Provincie | 2023 (%) | 2022 (%) |
---|---|---|
Groningen | 95,7 | 94,5 |
Zuid-Holland | 95,7 | 91,8 |
Gelderland | 93,0 | 90,6 |
Drenthe | 92,0 | 92,0 |
Friesland | 87,0 | 87,0 |
Zeeland | 82,3 | 82,3 |
Flevoland | 82,2 | 82,2 |
Noord-Brabant | 80,8 | 79,6 |
Limburg | 80,6 | 79,1 |
Overijssel | 79,9 | 79,9 |
Utrecht | 79,4 | 77,5 |
Noord-Holland | 67,9 | 67,9 |
Bron CBS
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00