800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen
Woningen in Nederland
Home Blog Woningen

2 op de 3 woningen worden boven de vraagprijs verkocht

15 jul 2024
4 min leestijd

In het tweede kwartaal van 2024 is het overbieden op woningen verder toegenomen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) werd bij 67% van de verkochte woningen meer geboden dan de vraagprijs. Dit is een flinke stijging vergeleken met eerdere periodes. Een kwartaal eerder was dit 56% en een jaar geleden slechts 39%.

Gemiddeld wordt er 4,3% meer betaald dan de vraagprijs, wat neerkomt op ongeveer €20.000 bij de gemiddelde verkoopprijs. In het eerste kwartaal van 2024 was dit percentage nog 2%.

Overbieden per type woning

Bij tussenwoningen en appartementen ligt het percentage hoger dan gemiddeld, namelijk tussen de 5% en 7%. Hoekwoningen en twee-onder-een-kapwoningen worden gemiddeld 3% tot 5% boven de vraagprijs verkocht. Vrijstaande woningen zijn de enige categorie waar gemiddeld minder dan de vraagprijs wordt betaald (-0,4%).

Regionale verschillen

Er zijn aanzienlijke regionale verschillen bij het overbieden. In stedelijke gebieden zoals Flevoland, Utrecht, en de Gooi- en Vechtstreek wordt bij 75% van de verkochte woningen boven de vraagprijs geboden. In Friesland en Zeeland is dit aandeel iets lager, maar nog steeds significant, met 40% tot 60% van de verkopen boven de vraagprijs. Historisch gezien is dit nog steeds erg hoog.

Woningen sneller verkocht

Naast het feit dat er veel wordt overboden, worden woningen ook steeds sneller verkocht. In het tweede kwartaal van 2024 was de gemiddelde verkooptijd van een woning slechts 27 dagen. Dit is 7 dagen korter dan zowel het eerste kwartaal van 2024 als een jaar eerder.

Verschillen per woningtype

De verkoopsnelheid varieert per type woning:

Tussenwoningen

Gemiddeld 24 dagen op de markt

Hoekwoningen

Gemiddeld 25 dagen

Twee-onder-een-kapwoningen

Gemiddeld 26 dagen

Vrijstaande woningen

Gemiddeld 38 dagen

Appartementen

Gemiddeld 26 dagen

Woningen in Nederland

Let hierop bij overbieden op een woning

Overbieden op een woning hoeft geen probleem te zijn, zolang het past bij je financiële situatie. Houd er wel rekening mee dat je een hoger risico loopt wanneer de huizenprijzen dalen. In dat geval kan de waarde van de woning onder je hypotheekschuld komen, wat kan leiden tot een restschuld bij verkoop. Hoewel dit momenteel niet waarschijnlijk is, is het goed om hier rekening mee te houden.

Wil je meer bieden dan de getaxeerde waarde van de woning? Houd er dan rekening mee dat je voor het deel boven de woningwaarde eigen geld nodig hebt. Daarnaast heb je ook voor de kosten koper, waaronder advieskosten en notariskosten, eigen geld nodig.

Heb je een geschikte woning op het oog? In veel gevallen ontkom je er niet aan om meer te bieden dan de vraagprijs. Overweeg goed hoe ver je kunt en wilt gaan. Kun je hulp gebruiken om dit in kaart te brengen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via deze link.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op