800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
gevolgen-schadeformulier
Home Blog Negatieve gevolgen van invullen schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

3 min leestijd

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s bij schadeafhandelingen, zo is te lezen in een artikel van de Telegraaf dat afgelopen weekend is verschenen.

Het invullen van een schadeformulier, na een aanrijding, is voor alle betrokken partijen verplicht. Op een schadeformulier vult u privégegevens in, zoals uw adresgegevens. Hierdoor zijn deze gegevens door de tegenpartij eenvoudig te achterhalen. Dit kan dramatische gevolgen hebben bij een eventuele ruzie over de schuldvraag.

Gevolgen van invullen schadeformulier

Er zijn een aantal voorbeelden die genoemd worden in het artikel dat de Telegraaf publiceerde. Zo werd een man ernstig bedreigd nadat hij een conflict kreeg met degene die tegen zijn auto was gereden. Hij werd achtervolgd en thuis opgezocht. Uiteindelijk is zijn auto in de fik gestoken.

Een ander slachtoffer is nog altijd niet veilig voor de automobilist die twee jaar geleden tegen haar auto botste en weigerde de schuld van het ongeluk te accepteren. Na het invullen van het schadeformulier begon de ellende. Zo wist de jongen die haar aanreed precies waar ze woonde. Haar auto werd dezelfde avond nog compleet vernield. Alle ruiten lagen eruit en overal zaten krassen en deuken.

Minder gegevens op schadeformulier?

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen vraagt het Verbond van Verzekeraars zich af of het ook niet met minder gegevens kan dan wat er nu ingevuld dient te worden. Het huidige schadeformulier kan niet zomaar aangepast worden door verzekeraars. Dit schadeformulier wordt namelijk door alle verzekeraars in Europa gebruikt. In Nederland kan hier dus niet zomaar van afgeweken worden. Wel wordt er gedacht aan een voorstel om voortaan alleen nog de gegevens van verzekeringsmaatschappijen te hoeven geven.

Het is onduidelijk hoe vaak het voorkomt dat schadeafhandelingen uitmonden in dit soort situaties. Voor zover bekend worden er geen cijfers over deze vorm van criminaliteit bijgehouden. Het Verbond van Verzekeraars is zich bewust van de grote impact voor de gedupeerden en gaat dit punt onder de aandacht brengen binnen ‘Insurance Europe’.

Afhandeling van schade

De procedure na een aanrijding is nu als volgt: Natuurlijk moet u eerst uzelf in veiligheid brengen en eventuele hulpdiensten inschakelen indien nodig.

Daarna moet u het schadeformulier invullen. Wanneer er sprake is van een tweezijdige schade met een ander voertuig vult u beide het schadeformulier in. Kijk of u getuigen kunt vinden om een verklaring af te leggen. Maak ook foto’s van de aanrijding. Neem vervolgens contact op met uw verzekeraar om te overleggen wat de vervolgstappen zijn. Zorg dat u uw groene kaart bij de hand heeft. Bekijk ook of het verstandig is om door te rijden. Wanneer uw auto moet worden weggesleept, neem dan contact op met de alarmcentrale. Als uw auto ernstig beschadigd is en deze niet ter plekke gerepareerd kan worden, rijdt de wegenwacht uw auto naar een stallingsplek. Vaak is dit een garagebedrijf. Ga eerst na bij uw verzekeraar of u hiervoor gedekt bent.

Is alleen het kenteken van de tegenpartij bekend, dan kunnen de gegevens opgevraagd worden door uw verzekeraar of bij de politie. Is de tegenpartij onbekend, dan kunt u proberen de schade te verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
U kunt eventueel ook gebruik maken van uw rechtsbijstandverzekering om de schade te verhalen op de tegenpartij. Bij een WA beperkt casco- of allrisk autoverzekering zal de verzekeraar, ongeacht de aansprakelijkheid, hoogstwaarschijnlijk vergoeden.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op