Stormschade door storm Henk: wat moet je doen?
Het KNMI heeft vanavond voor grote delen van het land code geel afgegeven vanwege zware windstoten door storm Henk. Een flinke storm kan heel wat overlast en schade aanrichten. Je probeert schade natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen door preventieve maatregelen te nemen, maar soms mag het helaas niet baten. Heb jij stormschade opgelopen door storm Ciarán? In deze blog vertellen we hoe het zit met stormschade en je verzekeringen.
Ben ik standaard verzekerd voor stormschade?
Een zware storm kan heel wat schade aanrichten aan bijvoorbeeld je woning, spullen of auto. Verzekeraars spreken van een storm als er sprake is van minimaal windkracht 7. Gelukkig wordt veel schade gewoon vergoed, indien je hiervoor verzekerd bent. Zo is stormschade aan je auto verzekerd, afhankelijk van het soort dekking dat je hebt afgesloten. Schade aan je woning valt onder de dekking van je opstalverzekering en schade aan spullen kun je weer verhalen bij je inboedelverzekeraar. Wel geldt er voor stormschade een apart eigen risico. De hoogte van het eigen risico bepaalt het gedeelte van de schade dat voor eigen rekening is. Ook kan de dekking voor stormschade per verzekeraar verschillen. Je adviseur kan je daar bij helpen.
Ik heb stormschade aan mijn auto
Stormschade aan je auto is verzekerd indien je een WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (Allrisk) autoverzekering hebt. Als je auto WA verzekerd is, ben je helaas niet verzekerd voor stormschade. Met deze dekking ben je namelijk alleen verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt.
Ik heb stormschade aan mijn woning
Een flinke storm kan ook flink wat schade aan je woning veroorzaken. Denk aan kapotte dakpannen, een omgewaaide schutting, beschadigde zonnepanelen of ernstige waterschade. Stormschade aan je woning valt onder de dekking van je opstalverzekering. Wel geldt bij stormschade een hoger eigen risico dan bij andere schades. Het eigen risico begint vaak vanaf €250, maar kan per verzekeraar verschillen. Bij schade door een storm betaal je zelf eerst je eigen risico. De rest van de schade wordt door de verzekeraar vergoedt. Tijdens het afsluiten van je opstalverzekering kies je zelf de hoogte van het eigen risico. In je polis kun je terugvinden wat de hoogte van jouw eigen risico is.
Ik heb stormschade aan mijn spullen
Losse spullen in je tuin kunnen makkelijk beschadigd raken tijdens een storm. Met een inboedelverzekering zijn deze spullen verzekerd, zoals bijvoorbeeld een parasol, barbecue of loungeset. De dekking kan wel verschillen per verzekeraar. Zo vergoedt de ene verzekeraar alleen als er van buitenaf iets tegen je spullen is gewaaid, zoals bijvoorbeeld een omgewaaide boom. Ook vergoeden niet alle verzekeraars schade aan de beplanting in je tuin. De precieze dekking vind je terug in de polisvoorwaarden van je verzekeraar. Je adviseur kan je daarbij helpen.
Wat moet ik doen bij stormschade?
Bij stormschade is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt je tussenpersoon of verzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen wat je moet doen en waar je recht op hebt. Wanneer je helder hebt wat er aan schade is, en een indicatie van de kosten om die te herstellen dan kunnen ze je het snelste duidelijkheid geven. Als je zelf noodvoorzieningen moet treffen om ervoor te zorgen dat de schade niet groter wordt dan is dat natuurlijk akkoord, dat is in ieders belang. Het kan ook zijn dat de verzekeraar een expert langs stuurt om de schade op te nemen. Ook is het verstandig om foto’s te maken van de schade. Die kun je later gebruiken om je claim te onderbouwen.
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.