Wat houdt royement in bij een verzekering?
Het is een term die wel vaker valt binnen de wereld van verzekeringen: royement. Veel mensen weten echter niet wat dit inhoudt. We leggen u de betekenis van royement precies uit, alsook hoe u alsnog een verzekering kan afsluiten.
Wat betekent een royement?
Het woord royement is afgeleid van het woord royeren. Royeren betekent het stopzetten of beëindigen van iets. Binnen de wereld van verzekeringen wil dit zeggen dat een verzekering wordt stopgezet. Van royement bestaan er twee vormen: zowel uzelf als de verzekeraar kan een verzekering beëindigen.
Royement door uzelf
Als uzelf wil overstappen naar een andere verzekeraar op het einde van de looptijd, kan u de verzekering zelf stopzetten of royeren. Wanneer uw auto verkocht of gestolen is, of wanneer u de wagen heeft laten schorsen, kunt u de autoverzekering laten stopzetten. Heeft u de autoverzekering geroyeerd? Uw verzekeraar krijgt dan van u een verklaring van het royeren van uw wagen. Vroeger werd het aantal opgebouwde schadevrije jaren in de royementsverklaring vermeld. Tegenwoordig worden het aantal schadevrije jaren op digitale wijze opgeslagen.
Royement door verzekeraar
Onder bepaalde voorwaarden heeft de verzekeraar het recht om een verzekering stop te zetten, ook wel het royeren van een verzekering genoemd. Uw verzekering kan in onderstaande situaties geroyeerd worden:
-
wanbetaling
Wanneer u de verzekering van uw wagen bent vergeten te betalen dan zal de verzekeraar u eerst een herinnering sturen. Zolang u in dat geval op tijd betaalt is er geen enkel probleem. Als uw betaling echter gedurende dertig dagen niet wordt betaald, dan kan de verzekeraar de verzekering schorsen wanneer het gaat om een autoverzekering. U heeft dan geen autoverzekering meer. Na 50 dagen wanbetaling kan de verzekeraar uw autoverzekering royeren. De autoverzekering wordt dan stopgezet.
-
fraude
Uw verzekeraar heeft ook het recht om de autoverzekering te beëindigen bij verzekeringsfraude. Vaak denken mensen dat het bij verzekeringsfraude gaat om hele grote fouten. Maar het bewust geven van foutieve informatie tijdens de verzekeringsaanvraag valt ook onder deze noemer. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u de verzekeraar met opzet probeert te misleiden.
-
te veel schademeldingen
Schade aan uw wagen kan iedereen overkomen. Waarom zou u zichzelf er anders tegen verzekeren? Wanneer u wel erg veel schades meldt, zal dit bij de verzekeraar echter vragen oproepen. In het geval dat er teveel schades worden geclaimd, kan uw verzekeraar ervoor kiezen de autoverzekering stop te zetten.
Hoe na een royement een autoverzekering afsluiten?
Wanneer wegens fraude, wanbetaling of teveel schadeclaims de autoverzekering werd geroyeerd, riskeert u een CIS-registratie. CIS is de afkorting voor Centraal Informatie Systeem. Stichting CIS is een organisatie die de belangen van verzekeraars behartigt. Alle verzekeringsgegevens die belangrijk kunnen zijn voor de verzekeraars worden hier bewaard. Wanneer iemand fraude heeft gepleegd, met een onverzekerde auto heeft gereden of schade heeft opgelopen dan wordt dit door CIS geregistreerd. Een verzekeraar kan een verzekeringsnemer op basis van de CIS-registratie weigeren te verzekeren. U zal dan als verzekeringsnemer niet door een reguliere verzekeraar worden geaccepteerd.
Bij de verzekeringsmaatschappij De Vereende kan u in dat geval gelukkig wel nog geaccepteerd worden, omdat zij zich specialiseren in bijzondere risico’s. Vandaar dat De Vereende een ruimer acceptatiebeleid hanteert dan de meeste verzekeringsmaatschappijen. In principe accepteert De Vereende iedereen.
De kosten van een autoverzekering na een royement
De afsluiting van een autoverzekering bij De Vereende brengt enkele extra kosten met zich mee. Hoe hoger de verzekeraar het risico inschat, hoe hoger deze extra kosten zullen bedragen. Dit geldt bij elke verzekering en is dan ook het geval bij De Vereende. Om die reden bedraagt de premie bij De Vereende meer dan het bedrag dat u voor een premie betaalt bij een reguliere verzekeraar. Meestal zal u ook een waarborgsom dienen te betalen. Deze waarborgsom kan door De Vereende worden aangesproken in het geval dat u de premie niet tijdig betaalt, en deze waarborg zal dan worden gebruikt om de niet-betaalde premie te vereffenen. Indien u maandelijks tijdig betaalt, zal op het einde van de verzekering de waarborg gewoon aan u worden terugbetaald.
Bereken online de premie voor uw verzekering
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.