Hypotheek verhogen
Bereken het zelf met onze rekentools!
Droom je al langere tijd van een verbouwing? Wil je graag je woning verduurzamen? Of heb je extra geld nodig voor een grote uitgave? Dan kun je eens kijken naar het verhogen van je hypotheek. Het verhogen van je hypotheek zorgt voor meer financiële ruimte, zodat je je dromen kunt waarmaken. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verhogen van je hypotheek. Welke manier het beste bij jou past, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Op Alpina.nl vertellen we je alles over het verhogen van je hypotheek.
Waarom hypotheek verhogen?
Het verhogen van je hypotheek zorgt voor meer financiële ruimte. Dit is vooral handig als je onvoldoende spaargeld hebt voor een grote uitgave, zoals bijvoorbeeld het verbouwen of verduurzamen van je woning. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe badkamer, een dakkapel of zonnepanelen op het dak. Een voordeel hiervan is dat de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is als je je hypotheek gebruikt voor het verbouwen of verduurzamen van je woning.
Naast het verbouwen of verduurzamen van je woning zijn er nog andere redenen voor het verhogen van je hypotheek. Zo kan een hypotheek ook verhoogd worden voor een andere persoonlijke uitgave, zoals bijvoorbeeld een nieuwe auto of het bekostigen van een studie. In dit geval is de hypotheekrente echter niet fiscaal aftrekbaar. Dit is alleen het geval als je het geld aan je eigen woning besteedt.
Hoe kan je je hypotheek verhogen?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verhogen van je hypotheek. We leggen de twee opties hieronder aan je uit. Hoe je je hypotheek het beste kunt verhogen hangt af van je persoonlijke situatie. Factoren die hierbij van belang zijn, zijn je huidige hypotheek, de gewenste verhoging en je financiële situatie. Hulp van een hypotheekadviseur inschakelen? De hypotheekadviseurs van Alpina staan voor je klaar en kijken graag met je mee wat de mogelijkheden zijn.
Onderhands verhogen
Als je jouw hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven staat dan het bedrag dat je nu leent, kun je jouw hypotheek verhogen tot het bedrag waarvoor je hypotheek ingeschreven staat. Dit noemen we onderhands verhogen. Het voordeel van onderhands verhogen is dat je niet opnieuw naar de notaris hoeft.
Tweede hypotheek afsluiten
Als je hypotheek niet hoger staat ingeschreven kun je kijken naar de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten. Dan sluit je dus een extra hypotheek naast je bestaande hypotheek af, met dezelfde woning als onderpand. Je moet dan wel naar de notaris om een nieuwe hypotheekakte op te laten maken en betaalt dus nogmaals notaris- en inschrijvingskosten.
Waar dien je rekening mee te houden?
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het verhogen van je hypotheek:
- Je kunt nooit meer lenen dan je huis waard is. Dat betekent dus dat je hypotheek na verhoging niet meer dan 100% van de waarde van je woning mag zijn.
- Je kan de hypotheek alleen verhogen als je overwaarde hebt op je woning of als je je woning gaat verbouwen, waardoor deze meer waard wordt.
- De hypotheekrente is allen fiscaal aftrekbaar wanneer je de verhoogde hypotheek gebruikt voor het verbouwen of verduurzamen van je woning. Als je je hypotheek verhoogt om bijvoorbeeld een auto te kopen kunt je de hypotheekrente dus niet aftrekken.
- Je inkomen wordt opnieuw getoetst wanneer je je hypotheek gaat verhogen
- Als je een hypotheek hebt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je je hypotheek alleen verhogen tot de maximale NHG-grens. In 2023 is dit €405.00 zonder verduurzamende maatregelen en €429.300 met verduurzamende maatregelen.
Wat zijn de kosten?
Aan het verhogen van je hypotheek zijn in sommige gevallen kosten verbonden. Bij een onderhandse verhoging heb je niet te maken met kosten, omdat je hiervoor niet naar de notaris hoeft. Ga je een tweede hypotheek afsluiten? Dan zijn hier wel kosten aan verbonden. Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar. Je kunt ze dus opgeven bij je inkomstenbelasting. Je moet in dat geval rekening houden met de volgende kosten:
Notaris
Voor het afsluiten van een tweede hypotheek moet je langs de notaris. Je hebt in dat geval kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en het inschrijven van je nieuwe hypotheek in het Kadaster.
Taxatie
Als je je hypotheek gaat verhogen heb je een taxatierapport nodig. Je hebt dus te maken met de taxatiekosten voor je woning.
Advies
Tot slot heb je te maken met de kosten voor het hypotheekadviesgesprek. Tijdens dit gesprek bespreek je de mogelijkheden voor het verhogen van je hypotheek. Voor een adviesgesprek betaal je advies- en afsluitkosten.
Gebaseerd op 3699 reviews
Hypotheek laten berekenen
Wij helpen u graag met een hypotheekberekening op maat. U geeft uw wensen aan, waarna u direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.
Bereken het zelf met onze rekentools!
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.