Valt de keuken onder inboedel?
De keuken is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun huis. Wanneer je schade hebt is dit natuurlijk heel erg vervelend. Vaak vallen de kosten ook hoog uit. Jouw keuken verzekeren is een goede keuze. Maar valt jouw keuken nu onder de inboedelverzekering? Of moet je hier een opstalverzekering voor afsluiten?
Inboedelverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!
Het verschil tussen inboedelverzekering of opstalverzekering?
Bij een koopwoning is het aan te raden om zowel een inboedel-als een opstalverzekering te hebben. Maar wat is nu het verschil? Bij een inboedelverzekering moet je denken aan zaken die niet aard- en nagelvast zitten aan je keuken. Onderdelen die wel aard- en nagelvast zitten aan de woning vallen onder jouw opstalverzekering. Anders gezegd, de opstalverzekering is voor de woning zelf. De inboedelverzekering is voor spullen in de woning.
Schade aan de keuken; valt dit onder inboedel?
De keuken is een onderdeel van het huis. Deze is ook niet gemakkelijk verplaatsbaar, zonder breek en sloopwerk. Echter er kunnen ook onderdelen zijn die niet vastzitten aan de keuken, zoals een losse koelkast. Om duidelijkheid te geven wat er nu onder inboedel-of opstalverzekering valt, heeft het Verbond van verzekeraars een overzicht gepubliceerd met richtlijnen. Let op dit zijn richtlijnen, er kunnen verschillen zijn in verzekeraars onderling. Om precies te weten welke schade vergoedt wordt kun je jouw polis raadplegen.
Opstalverzekering
- Aanrecht
- Afvalautomaat (onderdeel van de keukeninrichting)
- Afvalvernietiger (onderdeel van de keukeninrichting)
- Afvoerkanaal/-pijp
- Afzuigkap (inbouw)
- Buitenkeuken (vast)
- Elektriciteitsleiding
- Gasleiding
- Gastank
- Geiser
- Inbouwapparatuur
- Keuken (inbouw)
- Kraan
- Ventilator (centrale installatie)
- Wandtegels
Inboedelverzekering
- Afzuigkap (los)
- Boiler
- Buitenkeuken (los)
- Fornuis (los, geen inbouw)
- koelkast (los)
Is een inboedelverzekering verplicht?
Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht maar wel sterk aan te raden. Daarbij is het belangrijk om de juiste waarde van jouw inboedel te weten. Vaak is deze namelijk meer waard dan je denkt. Wat als je bij brand of een andere onvoorziene gebeurtenis alles opnieuw zou moeten kopen? Je kunt zich vast voorstellen dat dit een grote kostenpost is. Om de waarde van jouw inboedel te bepalen kun je de inboedelwaardemeter als hulpmiddel gebruiken.
Inboedelverzekeringen vergelijken
Als je een inboedelverzekering gaat afsluiten, is het verstandig om goed te vergelijken. Verzekeraars sluiten bepaalde zaken uit van dekking, het is goed om dit ook te vergelijken. Hierbij kun je denken aan schade die ontstaan is uit opzet/grove eigen schuld. Er kunnen ook andere schade-oorzaken uitgesloten zijn. Dit is terug te vinden in de voorwaarden en eventuele clausules van de verzekering. Ook uitsluitingen kunnen van invloed zijn op de hoogte van de aangeboden premie.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.