800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen
collectieve zorgverzerzekering groep bespreking
Home Zorg wijziging zorgverzekering 2025

Wat weten we al over de wijzigingen in de zorgverzekering 2025?

04 sep 2024
3 min leestijd

Vanaf medio november kun je zorgverzekeringen voor 2025 vergelijken. Dit is een belangrijk moment om te bepalen of de huidige zorgverzekering nog steeds aansluit bij de behoeften van jouw klanten of dat een overstap beter is. Er zijn namelijk enkele belangrijke wijzigingen in het basispakket voor 2025.

Belangrijkste wijzigingen zorgverzekering in 2025

Oefentherapie bij reuma:

Vanaf 1 januari 2025 wordt langdurige oefentherapie voor patiënten met ernstige reumatoïde artritis (chronische gewrichtsreuma) vergoed vanuit het basispakket. Oefentherapie kan helpen bij het verminderen van klachten en ondersteunt een beter functioneren in het dagelijks leven. Dit was voorheen niet inbegrepen in het basispakket, maar vanaf volgend jaar hoef je hiervoor geen aanvullende verzekering meer af te sluiten. Houd wel rekening met het eigen risico.

Oefentherapie voor COPD

Voor COPD-patiënten vervalt het maximum aantal behandelingen dat vanuit het basispakket wordt vergoed. Dit betekent dat patiënten afhankelijk van de ernst van hun aandoening onbeperkt behandelingen kunnen ontvangen zonder aanvullende kosten.

Verkennend GGZ-gesprek

Mensen met psychische problemen krijgen vanaf 1 januari 2025 de mogelijkheid om een verkennend gesprek met een GGZ-zorgverlener en maatschappelijk werker vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering. Dit moet helpen om sneller de juiste hulp te vinden en de wachtlijsten binnen de GGZ te verkorten.

Counseling voor prenatale screening

Dit gesprek dat zwangere vrouwen helpt bij de keuze voor prenatale screening wordt vanaf 2025 niet langer vergoed vanuit het basispakket.

Geriatrische revalidatiezorg

De voorwaarden voor deze zorg worden versoepeld, waardoor het voor kwetsbare ouderen die herstellen van een operatie, zoals een heupvervanging, gemakkelijker wordt om toegang te krijgen tot revalidatie.

Kaakchirurgie bij orthodontie

Vanaf 2025 is het duidelijk dat kaakchirurgen betrokken mogen worden bij orthodontiste behandelingen en diagnostiek in geval van ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen van tanden, kaak of mond.

Zoals ieder jaar hebben verzekerden tot en met tot 31 december tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering of een aanpassing door te geven. Bij opzegging van de oude polis vóór 1 januari, kan in januari nog een nieuwe verzekering worden aangevraagd.

Bron: Zorgverzekeraars