800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
agressie in het verkeer toegenomen
Home Onderzoeken agressie in verkeer

Agressie in verkeer toegenomen volgens zeven op de tien automobilisten

43 procent durft andere weggebruikers niet op hun gedrag te wijzen

In het verkeer komen dagelijks frustrerende situaties voor, met veel handgebaren, scheldwoorden of zelfs (fysieke) dreigementen als gevolg. Is dit iets van alle tijden of komt dit tegenwoordig vaker voor? En durven we elkaar nog wel te attenderen op ongepast rijgedrag? Alpina deed onderzoek onder 1.108 Nederlandse automobilisten naar agressie in het verkeer. Benieuwd naar de meest opvallende resultaten? Je vindt ze hieronder.

download persberichtPDF

noord-hollanders ervaren minst dat verkeersagressie is toegenomen

Agressie in Noord-Holland minst toegenomen

Het internet staat vol met filmpjes van scheldende en vechtende automobilisten. Het lijkt er bijna op dat er alleen nog maar ruzie wordt gemaakt in het verkeer. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst zeven op de tien Nederlanders tegenwoordig meer agressie in het verkeer ervaren dan twee jaar geleden. In Noord-Holland is dit de afgelopen jaren het minst toegenomen, in Zeeland het meest. Hoe dit zit in de andere provincies, zie je in de visual.

vrouwer banger aanspreken andere wegmisbruikers

Vrouwen banger om wegmisbruiker aan te spreken dan mannen

Asociaal rijgedrag verhoogt vrijwel altijd het risico op ongelukken. Veel automobilisten zouden verkeershufters waarschijnlijk het liefst de huid vol schelden. Toch komen ze er nog vaak mee weg. Uit het onderzoek blijkt dat ruim veertig procent van de Nederlandse automobilisten andere weggebruikers niet durft te wijzen op hun (vaak asociale) rijstijl. Vooral vrouwen zijn bang om wegmisbruikers op hun gedrag te attenderen. De verschillen tussen mannen en vrouwen verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën vind je in de visual.

wegconflicten audi en bmwrijders

Audi- en BMW-rijders meest betrokken bij wegconflicten

Soms zie je agressieve bestuurders verhaal komen halen bij andere weggebruikers. In de meeste gevallen loopt dit af met een sisser, maar soms ontstaat er een felle ruzie. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een op de vijf Nederlandse automobilisten ooit slachtoffer is geworden van agressie in het verkeer en ongeveer een kwart van hen maakte weleens ruzie met andere weggebruikers. Opvallend genoeg zijn vooral Audi- en BWM-rijders betrokken bij wegconflicten. Benieuwd naar de exacte resultaten verdeeld over de verschillende automerken? Bekijk het in de visual.

audi en bwmrijders storen zich minst rijstijl ander

Audi- en BMW-eigenaren storen zich het minst aan andersmans rijstijl

Mensen die regelmatig op de weg zitten, hebben er waarschijnlijk vaak mee te maken: de beruchte linksrijder, de slome slak of de opgefokte bumperklever. Om nog maar te zwijgen over de zenuwpees die zijn auto twee keer laat afslaan voor het verkeerslicht. Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel iedere automobilist zich weleens ergert aan het rijgedrag van anderen. Opvallend genoeg storen Audi- en BMW-rijders zich het minst aan andermans rijkunsten. Benieuwd hoe eigenaren van andere automerken dit ervaren? Je ziet het in de visual.

hardere aanpak verkeersagressie

Roep om hardere aanpak tegen verkeersagressie neemt toe met de jaren

Elke agressieve situatie in het verkeer is er één te veel. Maar hoe krijg het aantal incidenten naar beneden? Los je dit op door er tijdens de rijles al aandacht aan te besteden of moeten we dashcams verplichten? Het gros van de Nederlandse automobilisten vindt dat er harder opgetreden moet worden tegen agressie in het verkeer. Hierbij geldt: hoe ouder de respondenten, des te harder de roep om een stevigere aanpak tegen verkeersagressie. Raadpleeg de visual voor de exacte cijfers per leeftijdscategorie.

Agressie in het verkeer per provincie

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op