Checklist: wat moet er geregeld worden bij overlijden?
Wat moet er allemaal geregeld worden bij een overlijden? Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart. Een van de eerste dingen die u moet checken is of er een uitvaartverzekering is. Weet u wat de wens is van uw dierbare na overlijden? Begrafenis of crematie? Hoe regel ik de financiële zaken? Met onderstaande checklist krijgt u een overzicht in wat er allemaal geregeld moet worden bij overlijden. Dit geeft houvast in een moeilijke tijd.
Wat u kunt doen direct na het overlijden?
- Huisarts informeren (of de behandelend arts bij overlijden in ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis) De arts stelt een verklaring van overlijden op.
- Overlijden op reis: bel de alarmcentrale van de (reis)verzekering.
- Doe aangifte dat kan bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Er wordt dan een overlijdensakte gemaakt. Sommige uitvaartverzorgers zullen dit werk echter voor u uit handen nemen.
- Neem contact op met de uitvaartverzekeraar en schakel een uitvaartverzorger in. Geef hierbij aan of het een thuisopbaring wordt of een opbaring in een uitvaartcentrum.
- Licht uw directe familie en vrienden in.
Welke administratieve zaken moet ik regelen bij overlijden?
- Met de akte van overlijden moeten diverse instanties worden ingelicht. De akte van overlijden kunt u zelf regelen bij de gemeente, maar het kan ook zijn dat de uitvaartverzekeraar doet.
- Controleer of er een testament is van de overledene en wat daarin staat. Dit kan via het centraal testamentenregister.
- Zoek het trouwboekje en/of geldig identiteitsbewijs van de overledene.
- Is er een donorcodicil?
- Welke lopende verzekeringen zijn er? Moeten deze worden opgezegd? En wat zijn de polisnummers?
- Zijn er verzekeringen die wél moeten doorlopen? Verander dan de tenaamstelling bij uw verzekeraar.
- Bankrekeningnummers van de rekeningen opzoeken. Lees hier meer over welke bankzaken er geregeld moeten worden na overlijden. Zo kan het zijn dat geld opnemen na overlijden strafbaar is.
- Zijn er nog andere belangrijke instanties die moeten worden ingelicht? Denk aan werkgever, uitkeringsinstantie, hypotheekverstrekker, of andere kredietverstrekkers, huurder, bank en pensioenfonds.
- Andere instanties, zoals clubs, verenigingen, of lopende abonnementen informeren.
Waar kunt u alvast over nadenken?
- Denk na over de kleding waarin de overledene opgebaard kan worden
- Heeft de overledene een wensenlijstje rondom de uitvaart? Uw uitvaartverzorger kan u hierbij ook helpen.
- Maak een adressenlijst aan voor het versturen van de rouwkaarten.
- Teksten en foto’s voor rouwdrukwerk bedenken
- Schrijven van een toespraak voor tijdens de afscheidsbijeenkomst
- Muziek en foto’s uitzoeken
Wilt u de checklist downloaden? Klik op deze link: Checklist bij overlijden
Waar kan uw uitvaartverzorger bij helpen?
Aan de hand van de uitvaartwensen van de overledene bedenkt en bespreekt u samen met uitvaartverzorger hoe de uitvaart wordt vormgegeven. De uitvaartverzorger kan bijvoorbeeld meedenken over de volgende zaken:
- Verzorging van de overledene.
- Begrafenis of crematie?
- Wie worden er uitgenodigd?
- Welke diensten en plechtigheden worden er gedaan?
- Rouwbrief en overlijdensadvertentie
- Wat voor soort kist, welke bloemen?
Uitvaart zelf regelen zonder uitvaartonderneming?
U kunt er voor kiezen om de uitvaart helemaal zelf te regelen, zonder uitvaartonderneming. Het is niet verplicht om een uitvaartondernemer in de hand te nemen. Als u besluit het zelf te doen, komt er wel veel op uw schouders. Een stappenplan kan helpen om wat overzicht te krijgen in alles wat er geregeld moet worden.
Wel of geen uitvaartverzekering?
De meeste mensen hebben wel een uitvaartverzekering afgesloten. Al komt het zeker nog voor dat mensen geen uitvaartverzekering hebben. Of zij hebben op een andere manier gespaard voor hun uitvaart. Het gebeurt ook nog wel dat er op hogere leeftijd nog een uitvaartverzekering wordt afgesloten. De premies zijn dan vele malen hoger, dan wanneer men op jongere leeftijd een verzekering afsluit.
Wilt u een afspraak voor advies op maat?
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.