Waarom als particulier een rechtsbijstandverzekering afsluiten?
U hoopt natuurlijk van niet, maar ook als particulier kunt u in een juridisch conflict terecht komen. Met een rechtsbijstandverzekering verzekert u zich tegen (soms torenhoge) juridische kosten. Wij vertellen u waarom het, juist als particulier, verstandig kan zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.
Juridische bijstand op verschillende rechtsgebieden
Een rechtsbijstandverzekering is in Nederland niet verplicht en wordt daarom meestal vergeten bij het afsluiten van verzekeringen. Er wordt vaak pas aan gedacht als men daadwerkelijk in een juridisch conflict verwikkeld raakt, maar op dat moment is het eigenlijk al te laat. Er zijn talloze voorbeelden van situaties te noemen, waarbij een rechtsbijstandverzekering voor een particulier erg van pas kan komen. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten in verschillende rechtsgebieden. Of het nou gaat om een conflict tussen particulieren (zoals een burenruzie), een conflict tussen particulier en organisatie (bijvoorbeeld bij onrechtmatig ontslag) of een conflict tussen particulier en overheid. Met een rechtsbijstandverzekering hoeft u het geschil niet zelf op te lossen, maar neemt de verzekeraar u de kwestie uit handen.
Kleine maandelijkse investering
Een rechtsbijstandverzekering is niet de goedkoopste verzekering voor een particulier. De kosten zijn afhankelijk van het aantal modules dat u aanzet. Wilt u heel uitgebreid verzekerd zijn? Dan kunnen de kosten flink oplopen. Toch zijn de eventuele juridische kosten die u met een rechtsbijstandverzekering vermijdt, een stuk hoger dan de maandelijkse kosten van de verzekeringspremie. U moet het eigenlijk zien als een kleine maandelijkse investering. Mocht u onverhoopt in een conflict verzeild raken, bespaart u met een rechtsbijstandverzekering flink op de juridische kosten. Dat is de investering wel waard. Daarom kan het ook als particulier verstandig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.
Veel voorkomende conflicten bij particulieren.
In het dagelijks leven kunnen er allerlei conflicten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een burenruzie, werkconflict of een conflict bij de aankoop of verkoop van een woning. Wij leggen een aantal veel voorkomende juridische conflicten aan u voor.
Verkeersongeval
Een conflict vanwege een verkeersongeval komt heel vaak voor. U kunt bijvoorbeeld aangereden worden op de fiets, als voetganger of als bestuurder van een auto of bromfiets. Er kan dan een conflict ontstaan over wie de schuldige partij is. Met een rechtsbijstandverzekering krijgt u juridische hulp bij het verdedigen van uw onschuld en het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Ook helpt uw verzekeraar u bij het verhalen van schade op de tegenpartij.
Conflict met werkgever
Het kan altijd voorkomen dat u in conflict raakt met uw werkgever. U kunt het bijvoorbeeld niet eens zijn met de reden van uw ontslag, er kunnen contractuele problemen ontstaan of een conflict omtrent zwangerschapsverlof of pensioen. Ook kan er onenigheid ontstaan over de hoogte van uw uitkering bij het UWV. In het geval van een arbeidsconflict helpt uw verzekeraar u bij het oplossen van de geschillen. Het is fijn om er niet alleen voor te staan, want het kan soms best lastig zijn om tegenover uw werkgever te staan in een conflict. Voor een particulier biedt een rechtsbijstandverzekering hierbij uitkomst.
Echtscheiding
Een echtscheiding is natuurlijk nooit leuk. Er komt vaak veel verdriet en soms boosheid bij kijken. Dat uit zich makkelijk in een conflict, bijvoorbeeld omtrent kinderen, het huis, spaargeld en andere bezittingen. Echtscheiding is bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen uitgesloten, omdat het een geschil betreft tussen 2 verzekerden op dezelfde polis. In sommige gevallen is mediation wel meeverzekerd. Mediation is een vorm van bemiddeling door een onafhankelijke derde partij, om u en uw partner te helpen bij het maken van afspraken. Hierbij kijkt de mediator naar de wensen en gevoelens van beide partijen, en helpt ze wanneer het vastloopt. Dit voorkomt vaak een hoop frustratie en ruzie.
Conflict met buren
Burenruzies kunnen soms hoog oplopen. Dat blijkt wel uit het televisieprogramma De Rijdende Rechter. Hoewel een beetje burendrama wel leuk is als je zelf voor de televisie zit, is het minder leuk als het je zelf overkomt. Er zijn talloze situaties waardoor er een conflict tussen buren kan ontstaan. Er kan bijvoorbeeld geruzied worden over de erfgrens, overhangende begroeiing, het recht van overpad, geluidoverlast, het plaatsen van bijvoorbeeld een heg of schuur, bouwschade of er ontstaat een conflict over verbouwplannen. Als het conflict al wat langer duurt of de emoties hoog oplopen, kan het lastig zijn om er samen uit te komen. Een rechtsbijstandverzekering biedt dan de oplossing.
Sluit een rechtsbijstandverzekering af als particulier
Heeft u na het lezen van dit artikel besloten dat u toch graag een rechtsbijstandverzekering wil afsluiten? Geen probleem, dan kan direct via onze website! Wij helpen u graag bij het afsluiten van de juiste rechtsbijstandverzekering. Voordat u een rechtsbijstandverzekering afsluit, is het belangrijk dat u nadenkt over de zaken waar u graag verzekert voor wil zijn. Aan de hand daarvan kunt u beslissen welke modules u aanzet. U kunt kiezen uit vier modules, namelijk:
Zodra u weet welke modules u wilt afsluiten, kunt u via onze online vergelijkingstool gemakkelijk verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Heeft u uw rechtsbijstandverzekering helemaal naar uw zin samengesteld? Dan kunt u die snel een eenvoudig afsluiten. Heeft u toch nog een vraag? Dan helpen wij u graag. Bel ons op telefoonnummer 088 – 6883700 of stuur ons een bericht via e-mail, WhatsApp of Messenger.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.