Scooter overschrijven online
Heb je jouw scooter verkocht of ben je van plan jouw scooter te verkopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Bij het verkopen van een scooter is het heel belangrijk om het kenteken over te laten schrijven op naam van de koper. Doe je dit niet? Dan blijf je aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een scooter, zoals een scooterverzekering. Het overschrijven van het kenteken is dus heel belangrijk bij de verkoop van een scooter. Waar moet je op letten? Wij hebben een stappenplan voor je opgesteld.
Waar kan ik een scooter overschrijven?
Wanneer je een scooter hebt gekocht, moet je als nieuwe eigenaar het kenteken op jouw naam laten zetten. Dit wordt ook wel overschrijven genoemd. Bij het overschrijven ontvang je een vrijwaringsbewijs. Zodra je in het bezit bent van een vrijwaringsbewijs ben je niet meer aansprakelijk voor de verplichtingen die je als kentekenhouder hebt.
Je kunt het kenteken over laten schrijven bij een kentekenloket, een PostNL-locatie, een RDW keuringsstation of een RDW balie. Ook is het mogelijk om de scooter online over te laten schrijven. Hoe het online overschrijven van een scooter werkt en wat de voorwaarden zijn, kun je hier lezen.
Wat heb ik nodig voor het overschrijven van een scooter?
Om een scooter over te kunnen laten schrijven moet je ten minste 18 jaar zijn en in Nederland wonen. Daarnaast vraag je de verkoper het volgende:
- de kentekencard en volledige tenaamstellingscode, of
- het tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en overschrijvingsbewijs (deel 2, voor scooters van 1996 t/m 2004) of een kopie deel 3 (voor scooters uit 1995 of ouder)
Daarnaast moet je zelf meenemen:
- een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart)
Wat zijn de kosten?
De kosten voor het overschrijven van het kenteken bedragen momenteel, in 2024, €12,50.
Stappenplan voor het overschrijven van een scooter
Het overschrijven van een scooter gaat als volgt in zijn werk:
- Vraag de benodigde documenten op bij de verkoper.
- Neem deze documenten inclusief een geldig legitimatiebewijs mee naar een kentekenloket, een PostNL-locatie, een RDW keuringsstation of een RDW balie.
- Je betaalt de kosten (2024: €12,50).
- De medewerker zet het voertuig op jouw naam en je ontvangt een tenaamstellingsverslag.
- Daarnaast ontvang je het vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs geef je aan de verkoper, zodat hij kan aantonen dat hij niet meer verantwoordelijk is voor het voertuig.
- Vanaf dit moment is de koper aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een scooter.
- De koper is nu ook verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor de scooter.
- De verkoper kan de scooterverzekering opzeggen of tijdelijk stopzetten en deze weer activeren wanneer je een andere scooter hebt gekocht.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag! Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur.
Kijk ook bij onze veelgestelde vragen. Hier vind je per product de meest gestelde vragen.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.